17 okt 2016 06:00

17 okt 2016 10:17

Ny prövning för traktorligan

NYHETER: Fyra dagar lång rättegång

Männen i den uppmärksammade traktorligan ska nu få sina domar från tingsrätten prövade i hovrätten – fyra av de fem dömda överklagade dit. På måndagen inleds en fyra dagar lång rättegång i Göta hovrätt.

Ärendet med traktorligan fick stor uppmärksamhet på många håll i landet. Dyrbara traktorer av märket John Deere stals och transporterades snabbt ut ur landet. En av stölderna skedde på en gård strax utanför Skövde, den blev också startskottet på utredningen,

Efter ett intensivt och omfattande arbete från Skövdepolisens sida kunde till slut fem litauiska män knytas till ett antal av stölderna.

De åtalades misstänkta för grova stölder vid sex olika tillfällen och på olika platser i landet. Vice chefsåklagare Marianne Aldén vid åklagarkammaren i Skövde som åtalade männen ansåg att de låg bakom stölder av traktorer, andra maskiner och verktyg för sammanlagt nästan 12 miljoner kronor.

Vid rättegången i tingsrätten i Skövde i somras yrkade Marianne Aldén att ligans huvudmän, en 41-åring och en 22-åring, skulle dömas till minst tre års fängelse. Det blev också påföljden som tingsrätten beslutade om för männen.

41-åringen dömdes för fem fall av grov stöld och 22-åringen i fyra fall av grov stöld. En 37-åring ligamedlem dömdes till fängelse i ett år och sex månader för medhjälp till grov stöld i fem fall, en 40-åring dömdes till ett års fängelse för två fall av medhjälp till grov stöld och en 46-åring dömdes till ett års fängelse för medhjälp till grov stöld i fem fall.

41-åringen erkände i tingsrätten gärningarna – och hans dom har nu vunnit laga kraft.

Men övriga fyra överklagade sina domar till hovrätten. De vill att åtalet ogillas i sin helhet. På måndagen inleds rättegången i Göta hovrätt. Ytterligare tre förhandlingsdagar är inplanerade i nästa vecka.

Ärendet med traktorligan fick stor uppmärksamhet på många håll i landet. Dyrbara traktorer av märket John Deere stals och transporterades snabbt ut ur landet. En av stölderna skedde på en gård strax utanför Skövde, den blev också startskottet på utredningen,

Efter ett intensivt och omfattande arbete från Skövdepolisens sida kunde till slut fem litauiska män knytas till ett antal av stölderna.

De åtalades misstänkta för grova stölder vid sex olika tillfällen och på olika platser i landet. Vice chefsåklagare Marianne Aldén vid åklagarkammaren i Skövde som åtalade männen ansåg att de låg bakom stölder av traktorer, andra maskiner och verktyg för sammanlagt nästan 12 miljoner kronor.

Vid rättegången i tingsrätten i Skövde i somras yrkade Marianne Aldén att ligans huvudmän, en 41-åring och en 22-åring, skulle dömas till minst tre års fängelse. Det blev också påföljden som tingsrätten beslutade om för männen.

41-åringen dömdes för fem fall av grov stöld och 22-åringen i fyra fall av grov stöld. En 37-åring ligamedlem dömdes till fängelse i ett år och sex månader för medhjälp till grov stöld i fem fall, en 40-åring dömdes till ett års fängelse för två fall av medhjälp till grov stöld och en 46-åring dömdes till ett års fängelse för medhjälp till grov stöld i fem fall.

41-åringen erkände i tingsrätten gärningarna – och hans dom har nu vunnit laga kraft.

Men övriga fyra överklagade sina domar till hovrätten. De vill att åtalet ogillas i sin helhet. På måndagen inleds rättegången i Göta hovrätt. Ytterligare tre förhandlingsdagar är inplanerade i nästa vecka.