17 okt 2016 14:45

17 okt 2016 14:45

Pressades på pengar under dödshot – fyra åtalade

NYHETER: Åtal i utpressningshärva

Fyra män åtalas misstänkta för inblandning i den omfattande utpressningshärva där personer med hot om grovt våld tvingats ge dem pengar eller mobiltelefoner.

I augusti häktades en 24-årig man från Lidköping misstänkt för omfattande utpressning och olaga frihetsberövande. Några dagar senare häktades ytterligare en man, 19 år gammal och från Lidköping, misstänkt för samma brott. Sedan dess har utredningen pågått.

Tvingade under hot

Polis och åklagare har under utredningens gång avslöjat att det handlat om att männen ska ha tvingat personer att göra ekonomiska transaktioner, bland annat har de tvingats att teckna kontrakt och få ut mobiltelefoner för tiotusentals kronor som gärningsmännen har tagit eller tvingats ge dem kontanter.

Förundersökningsledaren, kammaråklagare Mats-Olov Johansson, har dock hela tiden sagt att det finns fler misstänkta än de två och i måndagens åtal ingår ytterligare personer i åtalet – två 22-åriga män från Lidköping respektive Småland.

Grov utpressning

Brotten de fyra åtalas för är bland annat flera fall av grov utpressning, försök och medhjälp till samma brott, olaga hot och olaga frihetsberövande. Två av männen ska exempelvis i augusti ha frihetsberövat och hotat en man genom att sätta en pistol i munnen på honom och hota att göra hans familj illa. Han har körts till Skövde där han har tvingats lösa ut mobiltelefoner. I april utspelade sig en liknande händelse i Skövde. Även denna man utsattes för allvarliga dödshot. 24-åringen åtalas också för att ensam i Götene ha utsatt en man för utpressning. Han ska ha hotat honom med vapen och också hotat att döda och stycka hans son.

Rättegången pågår i fem dagar och kommer att hållas inom kort.

I augusti häktades en 24-årig man från Lidköping misstänkt för omfattande utpressning och olaga frihetsberövande. Några dagar senare häktades ytterligare en man, 19 år gammal och från Lidköping, misstänkt för samma brott. Sedan dess har utredningen pågått.

Tvingade under hot

Polis och åklagare har under utredningens gång avslöjat att det handlat om att männen ska ha tvingat personer att göra ekonomiska transaktioner, bland annat har de tvingats att teckna kontrakt och få ut mobiltelefoner för tiotusentals kronor som gärningsmännen har tagit eller tvingats ge dem kontanter.

Förundersökningsledaren, kammaråklagare Mats-Olov Johansson, har dock hela tiden sagt att det finns fler misstänkta än de två och i måndagens åtal ingår ytterligare personer i åtalet – två 22-åriga män från Lidköping respektive Småland.

Grov utpressning

Brotten de fyra åtalas för är bland annat flera fall av grov utpressning, försök och medhjälp till samma brott, olaga hot och olaga frihetsberövande. Två av männen ska exempelvis i augusti ha frihetsberövat och hotat en man genom att sätta en pistol i munnen på honom och hota att göra hans familj illa. Han har körts till Skövde där han har tvingats lösa ut mobiltelefoner. I april utspelade sig en liknande händelse i Skövde. Även denna man utsattes för allvarliga dödshot. 24-åringen åtalas också för att ensam i Götene ha utsatt en man för utpressning. Han ska ha hotat honom med vapen och också hotat att döda och stycka hans son.

Rättegången pågår i fem dagar och kommer att hållas inom kort.