01 dec 2016 17:00

01 dec 2016 22:46

Förbered dig i tid – om krisen kommer

SKÖVDE: Studiefrämjandet folkbildar i krisförberedelse

Om krisen kommer. Så heter ett sprillans nytt studiematerial från Studiefrämjandet.
– Förbered dig i tid! säger Jörgen Eliasson, Skövde, som står för idé och text.

I telefonkatalogen förr fanns det sidor som hette Om kriget kommer. Studiefrämjandets studiematerial med förberedelser inför en krissituation har en titel som anspelar på de sidorna; Om krisen kommer.

– Det som är kris för människorna runt omkring kommer du inte att märka om du har föreberett dig, säger Jörgen Eliasson som står bakom det nya studiematerialet som är en modernisering av ett tidigare mer omfattande material för hushållsberedskap.

Jörgen Eliasson har en bakgrund från Försvarsmakten och Friluftsfrämjandet. På 1980-talet gillade han att äta mossor och lavar, när han började tycka att det var mindre kul började han fundera på hur han skulle klara sig hemma om något skulle hända. Det tycker han att fler borde göra.

Är naiva

– Jag kan verkligen inte förstå att folk kan vara så naiva, samhället kommer krascha med en otroligt stor smäll. Folk blir förvånade om inte bankomaten fungerar eller när det inte går att handla med kortet på internet. Det är en kris för en svensk. Om vattenverket lägger av, vad händer då? Hur använder man en toalett om det inte går att spola? Många tänker inte tanken, det är så utopiskt att det ska hända.

Ha en plan

Jörgen Eliasson anser att alla bör ha en plan för hur de ska klara sig i tre dygn om krisen kommer. Det behövs till exempel vatten, mat, något att laga maten på om strömmen gått, värme, radio, ficklampa och extra batteri till mobilen. Om man inte kan vara kvar i sitt hem ska man ha en plan för vart man ska åka, vad man ska ta med sig om man måste packa snabbt och alltid se till att ha tillräckligt med bensin i bilen för att kunna ta sig dit.

Men Jörgen Eliasson tycker det är bra att vara föreberedd för mindre kriser/besvärliga situationer i vardagen också. Till exempel om man åker tåg och blir stående.

– Ha med vattenflaska, choklad och extra batteripack till mobilen. Om man inte ens gör så mycket för sitt eget välmående då är det nästan bra med självupplevt lärande; att man blir sittande på tåget i 30 graders värme i fyra timmar utan vatten. Förhoppningsvis drar man någon slutsats av det.

Kamratcirkel

Tanken med materialet är att till exempel kompisgäng, arbetsplatser eller bostadsrättsföreningar ska ha kamratcirklar för att lägga upp en plan om något händer.

– Man kan köra hela studiematerialet på en kväll, eller så delar upp det på tre till fem träffar. Vi jobbar brett ut i kommunerna, Norra Skaraborg, hela distrikt Väst och riksförbundet har också nappat på studiematerialet, säger Lena Karlsson, sektionsledare, som tycker att ämnet är mycket viktigt att folkbilda i.

Jörgen Eliasson är också ute och berättar om hur man förbereder sig för att klara sig så bra som möjligt om krisen kommer.

Förtänksamhet

– Tänk förtänksamhet, fick jag lära mig en gång, det är ett ord på 13 bokstäver för en del och för andra en livsstil, jag tillhör väl den senare sorten kan jag tänka mig, säger han.

Han tycker att människor bör ställa sig frågan: Vem tror du ska komma och hjälpa dig? Vem är den där någon?

– Om alla i arbetsför ålder som är fullt friska konstaterar att ingen kommer att hjälpa dem, så ger det kommunen möjlighet att greppa läget och använda sina resurser till dem som verkligen behöver det.

I telefonkatalogen förr fanns det sidor som hette Om kriget kommer. Studiefrämjandets studiematerial med förberedelser inför en krissituation har en titel som anspelar på de sidorna; Om krisen kommer.

– Det som är kris för människorna runt omkring kommer du inte att märka om du har föreberett dig, säger Jörgen Eliasson som står bakom det nya studiematerialet som är en modernisering av ett tidigare mer omfattande material för hushållsberedskap.

Jörgen Eliasson har en bakgrund från Försvarsmakten och Friluftsfrämjandet. På 1980-talet gillade han att äta mossor och lavar, när han började tycka att det var mindre kul började han fundera på hur han skulle klara sig hemma om något skulle hända. Det tycker han att fler borde göra.

Är naiva

– Jag kan verkligen inte förstå att folk kan vara så naiva, samhället kommer krascha med en otroligt stor smäll. Folk blir förvånade om inte bankomaten fungerar eller när det inte går att handla med kortet på internet. Det är en kris för en svensk. Om vattenverket lägger av, vad händer då? Hur använder man en toalett om det inte går att spola? Många tänker inte tanken, det är så utopiskt att det ska hända.

Ha en plan

Jörgen Eliasson anser att alla bör ha en plan för hur de ska klara sig i tre dygn om krisen kommer. Det behövs till exempel vatten, mat, något att laga maten på om strömmen gått, värme, radio, ficklampa och extra batteri till mobilen. Om man inte kan vara kvar i sitt hem ska man ha en plan för vart man ska åka, vad man ska ta med sig om man måste packa snabbt och alltid se till att ha tillräckligt med bensin i bilen för att kunna ta sig dit.

Men Jörgen Eliasson tycker det är bra att vara föreberedd för mindre kriser/besvärliga situationer i vardagen också. Till exempel om man åker tåg och blir stående.

– Ha med vattenflaska, choklad och extra batteripack till mobilen. Om man inte ens gör så mycket för sitt eget välmående då är det nästan bra med självupplevt lärande; att man blir sittande på tåget i 30 graders värme i fyra timmar utan vatten. Förhoppningsvis drar man någon slutsats av det.

Kamratcirkel

Tanken med materialet är att till exempel kompisgäng, arbetsplatser eller bostadsrättsföreningar ska ha kamratcirklar för att lägga upp en plan om något händer.

– Man kan köra hela studiematerialet på en kväll, eller så delar upp det på tre till fem träffar. Vi jobbar brett ut i kommunerna, Norra Skaraborg, hela distrikt Väst och riksförbundet har också nappat på studiematerialet, säger Lena Karlsson, sektionsledare, som tycker att ämnet är mycket viktigt att folkbilda i.

Jörgen Eliasson är också ute och berättar om hur man förbereder sig för att klara sig så bra som möjligt om krisen kommer.

Förtänksamhet

– Tänk förtänksamhet, fick jag lära mig en gång, det är ett ord på 13 bokstäver för en del och för andra en livsstil, jag tillhör väl den senare sorten kan jag tänka mig, säger han.

Han tycker att människor bör ställa sig frågan: Vem tror du ska komma och hjälpa dig? Vem är den där någon?

– Om alla i arbetsför ålder som är fullt friska konstaterar att ingen kommer att hjälpa dem, så ger det kommunen möjlighet att greppa läget och använda sina resurser till dem som verkligen behöver det.