09 jan 2017 17:16

09 jan 2017 17:16

Ny teknik gör boklånet lättare i Ryd

SKÖVDE: Självservice på biblioteket

Biblioteket i Södra Ryd har tagit ett tekniksprång och nu kan låntagarna själva sköta om boklånen och återlämningen. Bokscanningen förbättrar för både låntagarna och bibliotekspersonalen.

Södra Ryds bibliotek har under hösten blivit uppgraderat med en ny teknik för att låna böcker och andra media. På måndagen var det premiär och invigning för det nya lånesystemet som bygger på att låntagaren sköter sitt boklån helt själv.

Rydsbon Anna Kittel var den allra första låntagaren som prövade den nya scanningstekniken efter att invigningsbandet var klippt.

– Jag har redan provat det här i Tibro, berättar hon, vi har sommarhus i den trakten och jag har lånat böcker på biblioteket i Tibro. Jag är en normalläsare och brukar låna lite blandade böcker här på Rydsbiblioteket, i dag har det blivit böcker av Mari Jungstedt och Katarina Jonouch, säger Anna Kittel.

Ny teknik

Tekniken heter Rfid och betyder radio frekvens identifikation, på stadsbiblioteket i Kulturhuset är den här tekniken i gång sedan flera år tillbaka. Alla medier som lånas ut har fått en märkning som gör att låntagaren själv läser av böckerna. Med sitt lånekort och pinkod både lånar man och lämnar tillbaka böcker.

Upp till fem boktitlar kan läsas av samtidigt vilken underlättar och gör lånet smidigt. Självbetjäningsautomaterna gör även att arbetsmiljön för bibliotekspersonalen blir bättre, på ett år blir det många bokkilon som ska lyftas runt.

– Det blir enkelt och roligt att låna böcker för kunderna samt att arbetsmiljön blir bättre, det frestar på handleder och axlar med att lyfta böcker, säger bibliotekschef Anna Gullstrand.

En annan nyhet för dagen är en deckarhörna för vuxna samt en bokhyllecirkel med barnböcker. Småbarnshörna, nya lekmöbler och utklädningssaker ska också locka fler till biblioteket i Ryd.

Södra Ryds bibliotek har under hösten blivit uppgraderat med en ny teknik för att låna böcker och andra media. På måndagen var det premiär och invigning för det nya lånesystemet som bygger på att låntagaren sköter sitt boklån helt själv.

Rydsbon Anna Kittel var den allra första låntagaren som prövade den nya scanningstekniken efter att invigningsbandet var klippt.

– Jag har redan provat det här i Tibro, berättar hon, vi har sommarhus i den trakten och jag har lånat böcker på biblioteket i Tibro. Jag är en normalläsare och brukar låna lite blandade böcker här på Rydsbiblioteket, i dag har det blivit böcker av Mari Jungstedt och Katarina Jonouch, säger Anna Kittel.

Ny teknik

Tekniken heter Rfid och betyder radio frekvens identifikation, på stadsbiblioteket i Kulturhuset är den här tekniken i gång sedan flera år tillbaka. Alla medier som lånas ut har fått en märkning som gör att låntagaren själv läser av böckerna. Med sitt lånekort och pinkod både lånar man och lämnar tillbaka böcker.

Upp till fem boktitlar kan läsas av samtidigt vilken underlättar och gör lånet smidigt. Självbetjäningsautomaterna gör även att arbetsmiljön för bibliotekspersonalen blir bättre, på ett år blir det många bokkilon som ska lyftas runt.

– Det blir enkelt och roligt att låna böcker för kunderna samt att arbetsmiljön blir bättre, det frestar på handleder och axlar med att lyfta böcker, säger bibliotekschef Anna Gullstrand.

En annan nyhet för dagen är en deckarhörna för vuxna samt en bokhyllecirkel med barnböcker. Småbarnshörna, nya lekmöbler och utklädningssaker ska också locka fler till biblioteket i Ryd.