10 jan 2017 15:37

10 jan 2017 15:37

Kavelbroelever timrade ett vindskydd tillsammans

SKÖVDE: ”När det blir riktigt varmt och gott ska vi själva campa där och njuta av livet!”

Rövarkulan, vindskyddet på Billingen, förstördes i en brand, men nu står där ett nytt. Det har gjorts av elever på introduktionsprogrammen på Gymnasium Skövde Kavelbro.
– När det blir riktigt varmt och gott ska vi själva campa där och njuta av livet! berättar de.

– Det är elever som inte kommit in på ordinarie gymnasieprogram som läser upp sina betyg. Det kanske bara handlar om några få ämnen och det går inte att fylla en vecka med det. Vi har även språkintroduktionselever här, det blir tungt för dem att läsa svenska fem dagar i veckan. Därför har vi andra verksamheter, säger läraren Magnus Ekblad.

Bygga fler saker

En sådan verksamhet är att snickra och bygga. Förra året kontaktade han Lotta Stigsdotter, verksamhetsledare Billingens fritidsområde ekonomisk förening, för att berätta att skolan skulle jobba med timring och fråga om det fanns något behov på fritidsområdet.

– Vi hade ett möte, jag, Lotta och kommunen. Det fanns många saker som de gärna ville ha hjälp med.

Under hösten jobbade eleverna med att timra vindskyddet. Delarna kördes till Billingen av elever i trean på Fordonsprogrammet och monterades på plats.

– Vi ska bygga fler saker. Nu håller några andra elever på med ett vedskjul till samma ställe. Efter det är tanken att bygga en ny paviljong som ska stå vid Hållsdammen och den ska anpassas så att man även kommer in med rullstol.

Vad tycker eleverna?

– Det som är bra med är att det är så väldigt konkret. Det är lite unikt att timra, alla kan ju inte det hantverket, och det blir ofta ett väldigt bra och bestående resultat. De är själva inne på att de måste åka dit, övernatta och grilla korv.

Är de sugna på att fortsätta utbilda sig inom bygg?

– Det kan absolut vara så. I det här paketet ingår att de får köra mycket motorsåg, vi ska också ge dem chansen att ta ett motorsågskörkort. Det är en bra merit, säger Magnus Ekblad som berättar att de använt många verktyg som inte är så vanliga i andra sammanhang; till exempel mehake, bandkniv och stämkniv.

Eleverna berättar

Här är ett utdrag av vad eleverna själva skriver om att timra: ”Första dagen fick vi titta på motorsågen och se hur den funkar. Andra dagen fick vi prova ut bra kläder. Skor med stålhätta. Speciella byxor som är jättedyra. Hjälmen med visir är viktig. Men viktigast är att vara försiktig med motorsågen. Försiktigt, försiktigt när man jobbar med timret. Det kan ramla på foten och då kan vi bli sjukskrivna. Inte bra. Man måste vara noga med raster annars kan man göra fel. (...) Nu står vindskyddet på Billingen. Joggingspår utanför knuten. På vintern kan skidåkarna ta en fika här och vila lite till exempel. När det blir riktigt varmt och gott ska vi själva campa där och njuta av livet!”

– Det är elever som inte kommit in på ordinarie gymnasieprogram som läser upp sina betyg. Det kanske bara handlar om några få ämnen och det går inte att fylla en vecka med det. Vi har även språkintroduktionselever här, det blir tungt för dem att läsa svenska fem dagar i veckan. Därför har vi andra verksamheter, säger läraren Magnus Ekblad.

Bygga fler saker

En sådan verksamhet är att snickra och bygga. Förra året kontaktade han Lotta Stigsdotter, verksamhetsledare Billingens fritidsområde ekonomisk förening, för att berätta att skolan skulle jobba med timring och fråga om det fanns något behov på fritidsområdet.

– Vi hade ett möte, jag, Lotta och kommunen. Det fanns många saker som de gärna ville ha hjälp med.

Under hösten jobbade eleverna med att timra vindskyddet. Delarna kördes till Billingen av elever i trean på Fordonsprogrammet och monterades på plats.

– Vi ska bygga fler saker. Nu håller några andra elever på med ett vedskjul till samma ställe. Efter det är tanken att bygga en ny paviljong som ska stå vid Hållsdammen och den ska anpassas så att man även kommer in med rullstol.

Vad tycker eleverna?

– Det som är bra med är att det är så väldigt konkret. Det är lite unikt att timra, alla kan ju inte det hantverket, och det blir ofta ett väldigt bra och bestående resultat. De är själva inne på att de måste åka dit, övernatta och grilla korv.

Är de sugna på att fortsätta utbilda sig inom bygg?

– Det kan absolut vara så. I det här paketet ingår att de får köra mycket motorsåg, vi ska också ge dem chansen att ta ett motorsågskörkort. Det är en bra merit, säger Magnus Ekblad som berättar att de använt många verktyg som inte är så vanliga i andra sammanhang; till exempel mehake, bandkniv och stämkniv.

Eleverna berättar

Här är ett utdrag av vad eleverna själva skriver om att timra: ”Första dagen fick vi titta på motorsågen och se hur den funkar. Andra dagen fick vi prova ut bra kläder. Skor med stålhätta. Speciella byxor som är jättedyra. Hjälmen med visir är viktig. Men viktigast är att vara försiktig med motorsågen. Försiktigt, försiktigt när man jobbar med timret. Det kan ramla på foten och då kan vi bli sjukskrivna. Inte bra. Man måste vara noga med raster annars kan man göra fel. (...) Nu står vindskyddet på Billingen. Joggingspår utanför knuten. På vintern kan skidåkarna ta en fika här och vila lite till exempel. När det blir riktigt varmt och gott ska vi själva campa där och njuta av livet!”