10 feb 2017 11:31

10 feb 2017 11:31

Döms för branden i Skogens förskola

HOVRÄTTEN: Hovrätten ändrar dom

Den unge Skövdebon friades av tingsrätten från tre mordbränder, men domen överklagades. Nu säger hovrätten att han ska dömas för mordbrand gällande Skogens förskola som totalförstördes i juni 2015. Påföljden blir ett års sluten ungdomsvård.

Rättegången mot den 18-åringe Skövdebon hölls i oktober förra året i Skaraborgs tingsrätt i Skövde. Han, tillsammans med en 20-åring, var åtalad för väskryckningar där tre äldre kvinnor drabbades. Dessa brott dömdes de för.

Däremot friades han i den delen som gällde tre mordbränder. Bakgrunden till åtalet är händelser våren 2015 då 18-åringen enligt åklagarens uppfattning ”tillsammans och i samförstånd” med en kamrat som i dag är avliden, skulle ha anlagt flera bränder. Det handlade om Skogens förskola, ett hus i Fornbyn och en hundträningsanläggning i Rådene. 18-åringen har erkänt att han varit där, men hävdar att det var den andre som tände på.

Tingsrätten ansåg inte att det var bevisat att 18-åringen var gärningsman och friade honom. Men domen överklagades av åklagaren.

Döms för förskolebrand

För ett par veckor sedan togs fallet upp i Göta hovrätt i Jönköping och på fredagen kom domen.

Hovrätten anser att han gällande Skogens förskola ska han dömas för mordbrand, dock inte grov som åklagaren yrkade. Hovrätten anser att han varit medveten om och solidariserat sig med kompisens plan på att anlägga eld. 18-åringen har därför, anser hovrätten, tillsammans och i samförstånd med kompisen anlagt elden. Men att en förskola är en viktig samhällsfunktion och att det efter branden blev nödvändigt att anordna tillfälliga lösningar eller att det blev skador för 13 miljoner kronor, är inte tillräckligt för att mordbranden ska bedömas som grov.

Han frias från övriga två mordbränder.

När hovrätten nu dömer 18-åringen, för mordbrand, rån och två fall av grov stöld bestämmer man påföljden till ett års sluten ungdomsvård.

Rättegången mot den 18-åringe Skövdebon hölls i oktober förra året i Skaraborgs tingsrätt i Skövde. Han, tillsammans med en 20-åring, var åtalad för väskryckningar där tre äldre kvinnor drabbades. Dessa brott dömdes de för.

Däremot friades han i den delen som gällde tre mordbränder. Bakgrunden till åtalet är händelser våren 2015 då 18-åringen enligt åklagarens uppfattning ”tillsammans och i samförstånd” med en kamrat som i dag är avliden, skulle ha anlagt flera bränder. Det handlade om Skogens förskola, ett hus i Fornbyn och en hundträningsanläggning i Rådene. 18-åringen har erkänt att han varit där, men hävdar att det var den andre som tände på.

Tingsrätten ansåg inte att det var bevisat att 18-åringen var gärningsman och friade honom. Men domen överklagades av åklagaren.

Döms för förskolebrand

För ett par veckor sedan togs fallet upp i Göta hovrätt i Jönköping och på fredagen kom domen.

Hovrätten anser att han gällande Skogens förskola ska han dömas för mordbrand, dock inte grov som åklagaren yrkade. Hovrätten anser att han varit medveten om och solidariserat sig med kompisens plan på att anlägga eld. 18-åringen har därför, anser hovrätten, tillsammans och i samförstånd med kompisen anlagt elden. Men att en förskola är en viktig samhällsfunktion och att det efter branden blev nödvändigt att anordna tillfälliga lösningar eller att det blev skador för 13 miljoner kronor, är inte tillräckligt för att mordbranden ska bedömas som grov.

Han frias från övriga två mordbränder.

När hovrätten nu dömer 18-åringen, för mordbrand, rån och två fall av grov stöld bestämmer man påföljden till ett års sluten ungdomsvård.