"Kul att se hur de jobbar"

SKÖVDE: Ungdomar mötte människan bakom uniformen

I projektet Människan bakom uniformen får ungdomar från Södra Ryd se räddningstjänstens, polisens, ambulansens och bussförarens vardag.
– Det var kul att se hur de jobbar, säger Martin Abraham efter att ha rökdykt.

15 ungdomar från Södra Ryd och personer inom räddningstjänst, polis, ambulans och från Nobina möttes under torsdagen på Räddningstjänstens övningsfält. Projektet heter Människan bakom uniformen, MBU.

– Det handlar om att vi ska lära känna ungdomarna och ungdomarna ska lära känna oss och se hur vi arbetar, säger Daniele Coen, chef förebyggandeavdelningen på Räddningstjänsten, som hoppas att dagen framför allt ska leda till bättre kontakter med ungdomarna och på en fortsättning.

Det gör Ninweh Abraham, ungdomsutvecklare i Södra Ryd, också.

– Vi har haft jättekul i dag och jag tror att ungdomarna tycker samma sak.

Dagen inleddes med en insats (trafikolycka) och diskussion/frågestund. Därefter fick ungdomarna i grupper besöka fyra stationer. Hos Räddningstjänsten fick de testa rökdykning i en lägenhet fylld med diskorök.

– Vi skulle rädda några personer (dockor) och man såg ingenting, säger Martin Abraham.

– Det här är jättekul, de vill ju prova på och ger järnet. Att mötas så här betyder jättemycket, vi har tid att prata och diskutera, vilket man kanske inte har när man möts ute på ett räddningsuppdrag, säger brandmannen Robin Söderling.

Hos ambulansen fick ungdomarna lära sig lite ABC – andning, blödning, cirkulation.

– Att till exempel göra en luftväg fri kan rädda ett liv. Ungdomarna har mycket energi, de vill och tycker att det är intressant, det tycker jag är kul, säger ambulanssjuksköterskan Anders Mårtensson.

Ungdomarna fick också träffa polisen som omhändertog en berusad och hotfull person på en buss. En situation vald ur vardagen för att visa och förklara hur en polis arbetar och även diskutera.

– Vi vill göra det här oftare. Det är viktigt att alla parter får förståelse för varandra.

Hos Nobina fick ungdomarna veta hur en bussförarens vardag ser ut.

– Det här är jättebra, det har varit många bra diskussioner, säger gruppchefen Johan Sundström.

16 feb 2017 18:30

16 feb 2017 18:32