16 feb 2017 16:40

17 feb 2017 09:01

Militär för en dag på sportlovet

SKÖVDE: Sportlovsbesök hos försvaret

En annorlunda sportlovsaktivitet bjöd försvaret in till på torsdagen, ett 40-tal ungdomar hade fått chansen att prova på militärlivet för en dag och testa olika aktiviteter.
– Det var jättehäftigt att åka bandvagn, tyckte Hanna Löfgren.

Som en del av försvarsupplysningen anordnades en sportlovsdag under torsdagen och till Skövde garnison kom 38 unga i åldern 15 till 18 år. Inbjudan till sportlovsdagen hade gått via sociala medier och så många som 180 ungdomar hade sökt plats för att testa militärlivet för en dag.

– Nästa år planerar vi att ha två dagar eftersom söktrycket till de 38 platserna var så stort, säger Linnéa Widhja som är rekryteringskoordinator vid Skaraborgs regemente.

Efter information på Soldathemmet var det dags för de olika aktiviteterna. En fysisk gren var att införd skyddsväst och hjälm bära en sjukbår som var lastad med 40 kilo, en inte helt lätt uppgift. Ett av de mer populära inslagen under dagen var förstås att få åka bandvagn och terrängbil på övningsfältets terrängbana.

– Det var jättehäftigt att åka bandvagn, tyckte Hanna Löfgren som åkt från Göteborg för att delta i sportlovsdagen. De flesta vet inte vad försvaret gör så det är bra att få en inblick i det, säger hon.

Catalina Floberg är en av de 16 tjejer som besökte regementet och hon kan tänka sig att söka till försvaret efter gymnasiet.

– Den här dagen har varit jätterolig och bra att få se vad försvarsmakten går ut på, men själv är jag är mest intresserad av flygvapnet, berättar hon.

Efter en sjukvårdsövning där ungdomarna fick sätta ihop en bår och lära sig att stoppa en blödning var det dags för lunch. Torsdagen till trots vankades inte ärtsoppa utan i stället så kallat blötfoder, där kyckling och potatis värmdes i en kempåse.

Gott ? Ja i alla fall enligt Catalina och Hanna.

Som en del av försvarsupplysningen anordnades en sportlovsdag under torsdagen och till Skövde garnison kom 38 unga i åldern 15 till 18 år. Inbjudan till sportlovsdagen hade gått via sociala medier och så många som 180 ungdomar hade sökt plats för att testa militärlivet för en dag.

– Nästa år planerar vi att ha två dagar eftersom söktrycket till de 38 platserna var så stort, säger Linnéa Widhja som är rekryteringskoordinator vid Skaraborgs regemente.

Efter information på Soldathemmet var det dags för de olika aktiviteterna. En fysisk gren var att införd skyddsväst och hjälm bära en sjukbår som var lastad med 40 kilo, en inte helt lätt uppgift. Ett av de mer populära inslagen under dagen var förstås att få åka bandvagn och terrängbil på övningsfältets terrängbana.

– Det var jättehäftigt att åka bandvagn, tyckte Hanna Löfgren som åkt från Göteborg för att delta i sportlovsdagen. De flesta vet inte vad försvaret gör så det är bra att få en inblick i det, säger hon.

Catalina Floberg är en av de 16 tjejer som besökte regementet och hon kan tänka sig att söka till försvaret efter gymnasiet.

– Den här dagen har varit jätterolig och bra att få se vad försvarsmakten går ut på, men själv är jag är mest intresserad av flygvapnet, berättar hon.

Efter en sjukvårdsövning där ungdomarna fick sätta ihop en bår och lära sig att stoppa en blödning var det dags för lunch. Torsdagen till trots vankades inte ärtsoppa utan i stället så kallat blötfoder, där kyckling och potatis värmdes i en kempåse.

Gott ? Ja i alla fall enligt Catalina och Hanna.