26 feb 2017 10:00

26 feb 2017 10:00

Kan få pris för Årets idé

TÄVLING: "En bekräftelse på att vi är rätt ute"

Mobile Stories är en av tre nominerade till Årets idé på TU-galan.
– Jätteroligt, det är en bekräftelse på att vi är rätt ute, säger Skövdebördiga vd:n Lotta Bergseth.

Mobile Stories grundades av Lotta Bergseth och Jenny Sköld för två år sedan.

– Vi har jobbat länge på Metro båda två och har varit ute och pratat med många ungdomar. Vi märkte av en ökande misstro mot medier och samhället i stort i vissa grupper.

När Lotta och Jenny blev uppsagda (eftersom produktionen lades ut på TT) kände de att de ville jobba med journalistik och att de gärna ville jobba mot ungdomar. Det resulterade i Mobile Stories som Lotta kortfattat beskriver så här: ”Mobile Stories är en publiceringsapp och en medieplattform som hjälper unga att ta större plats i samhällsdebatten. Eleverna lotsas genom den journalistiska processen och tränar samtidigt källkritik i skarpt läge. Ämneskunskaperna fördjupas och perspektiven vidgas. Skolarbetet blir på riktigt. ”

– Det är ett nytt modernt sätt att jobba med journalistik i skolan. Tanken är att det ska bli ett rikstäckande skoltidningsnätverk, att varje skola har sin tidning och att det kan bli ett utbyte mellan skolor i olika delar av landet, berättar Lotta Bergseth som inledde sin tidningsbana på SLA som 17-åring.

Appen är nästan klar och ska testas i mars i pilotskolor, ett högstadium och ett gymnasium, i Stockholmstrakten.

TU-galan hålls den 4 april. Tävlingen heter Årets dagstidning och Årets idé är en av kategorierna. Övriga nominerade i den är DN.VR och Klackspark.com. TU står för Tidningsutgivarna som är mediehusens branschorganisation.

Mobile Stories grundades av Lotta Bergseth och Jenny Sköld för två år sedan.

– Vi har jobbat länge på Metro båda två och har varit ute och pratat med många ungdomar. Vi märkte av en ökande misstro mot medier och samhället i stort i vissa grupper.

När Lotta och Jenny blev uppsagda (eftersom produktionen lades ut på TT) kände de att de ville jobba med journalistik och att de gärna ville jobba mot ungdomar. Det resulterade i Mobile Stories som Lotta kortfattat beskriver så här: ”Mobile Stories är en publiceringsapp och en medieplattform som hjälper unga att ta större plats i samhällsdebatten. Eleverna lotsas genom den journalistiska processen och tränar samtidigt källkritik i skarpt läge. Ämneskunskaperna fördjupas och perspektiven vidgas. Skolarbetet blir på riktigt. ”

– Det är ett nytt modernt sätt att jobba med journalistik i skolan. Tanken är att det ska bli ett rikstäckande skoltidningsnätverk, att varje skola har sin tidning och att det kan bli ett utbyte mellan skolor i olika delar av landet, berättar Lotta Bergseth som inledde sin tidningsbana på SLA som 17-åring.

Appen är nästan klar och ska testas i mars i pilotskolor, ett högstadium och ett gymnasium, i Stockholmstrakten.

TU-galan hålls den 4 april. Tävlingen heter Årets dagstidning och Årets idé är en av kategorierna. Övriga nominerade i den är DN.VR och Klackspark.com. TU står för Tidningsutgivarna som är mediehusens branschorganisation.