06 mar 2017 15:13

06 mar 2017 15:13

Broddar stoppar äldre på glid

SKÖVDE: En av få kommuner som delar ut broddar till äldre

Broddar kan vara en räddare i nöden när snö och halka slår till. Skövde kommun är en av få kommuner som delar ut broddar till äldre, om än inte så det räcker till alla.
– Det blir en symbolhandling som väcker intresse, säger Ulla-Britt Hagström, Kommunala pensionärsrådet.

Trots tidiga vårkänningar i både luften och på marken så slog vintern till med full kraft under helgen. Det vita snötäcket dolde isiga gator som skapade en förrädisk halka som försatte alla som gav sig ut på glid. Att plötsligt falla till marken på grund av halka kan orsaka stora skador och äldre personer är extra utsatta. Med anledning av detta delar vissa kommuner ut gratis broddar till pensionärer.

20 000 kronor

Enligt en undersökning som nyhetsbyrån Siren genomfört delar ungefär var fjärde kommun ut någon form av gratis broddar eller halkskydd till äldre invånare. Skövde kommun hör alltså till denna fjärdedel och svarar i undersökningen att man ”delvis” delar ut gratis halkskydd.

– Det innebär att vi i Kommunala pensionsrådet, KPR, fått köpa broddar för cirka 20 000 kronor, som vi har skänkt till de olika pensionärsföreningarna, säger Ulla-Britt Hagström som är ordförande i rådet.

100 skador varje år

Pensionärsföreningarna delar i sin tur ut broddarna till sina medlemmar, men detta räcker endast till ett fåtal äldre invånare. Hagström menar dock att tanken är att väcka intresse.

– Eftersom det inte finns resurser att ge bort till alla så blir det en symbolhandling som pekar på vikten av att köpa egna broddar, säger hon och menar att det egentligen inte är en dyr kostnad att inhandla egna.

– Vi vill peka på hur många fallolyckor som kan förhindras med hjälp av broddar och om jag inte minns fel så har Skaraborgs sjukhus sagt att det är det cirka 100 skador varje år som beror på fallolyckor.

En självklarhet

För Ulla-Britt Hagström är det en självklarhet att ha broddar när det är halt ute.

– Det inger ju en viss trygghet och när man väl halkar går det väldigt fort, då hinner man inte tänka på hur man tar emot sig och var man slår sig.

En som inte nått pensionsåldern, men ändå alltid har broddar är Katarina Eklund.

– Det gör att man tar sig ut trots att det är halt och jag går som en traktor med snökedjor.

Trots tidiga vårkänningar i både luften och på marken så slog vintern till med full kraft under helgen. Det vita snötäcket dolde isiga gator som skapade en förrädisk halka som försatte alla som gav sig ut på glid. Att plötsligt falla till marken på grund av halka kan orsaka stora skador och äldre personer är extra utsatta. Med anledning av detta delar vissa kommuner ut gratis broddar till pensionärer.

20 000 kronor

Enligt en undersökning som nyhetsbyrån Siren genomfört delar ungefär var fjärde kommun ut någon form av gratis broddar eller halkskydd till äldre invånare. Skövde kommun hör alltså till denna fjärdedel och svarar i undersökningen att man ”delvis” delar ut gratis halkskydd.

– Det innebär att vi i Kommunala pensionsrådet, KPR, fått köpa broddar för cirka 20 000 kronor, som vi har skänkt till de olika pensionärsföreningarna, säger Ulla-Britt Hagström som är ordförande i rådet.

100 skador varje år

Pensionärsföreningarna delar i sin tur ut broddarna till sina medlemmar, men detta räcker endast till ett fåtal äldre invånare. Hagström menar dock att tanken är att väcka intresse.

– Eftersom det inte finns resurser att ge bort till alla så blir det en symbolhandling som pekar på vikten av att köpa egna broddar, säger hon och menar att det egentligen inte är en dyr kostnad att inhandla egna.

– Vi vill peka på hur många fallolyckor som kan förhindras med hjälp av broddar och om jag inte minns fel så har Skaraborgs sjukhus sagt att det är det cirka 100 skador varje år som beror på fallolyckor.

En självklarhet

För Ulla-Britt Hagström är det en självklarhet att ha broddar när det är halt ute.

– Det inger ju en viss trygghet och när man väl halkar går det väldigt fort, då hinner man inte tänka på hur man tar emot sig och var man slår sig.

En som inte nått pensionsåldern, men ändå alltid har broddar är Katarina Eklund.

– Det gör att man tar sig ut trots att det är halt och jag går som en traktor med snökedjor.

  • Anna Leijon