Livets brunn blir kvar – kullerstenen ska bort

Därför vill kommunen göra torget planare

Livets brunn blir kvar. Kullerstenen ska bort. Torget ska luta mindre och får trappsteg upp till en planare yta.
Så ska det ”nya” Hertig Johans torg bli. Ett torg som både ska vara vardagsrum och finrum för Skövdeborna.

Sommaren 2019 ska det nya torget stå klart enligt de planer som redovisades vid tisdagens presskonferens. Sedan tidigare finns 30 miljoner kronor öronmärkta för att lyfta stadskärnan.

Gatu- och naturchefen Anna Möller samt stadsträdsgårdsmästaren Evalena Öman gav tydligt besked om att Livets brunn kommer att bli kvar på den nuvarande platsen. Efter våldsamma protester mot att konstverket skulle försvinna från torget får det ligga kvar på samma plats. Att flytta brunnen till annan plats på torget blir alltför kostsamt.

– Vi lägger hellre pengarna på torget i sig, säger Evalena Öman.

– Däremot försvinner de slitna kalkstensmurarna och de skräpiga pilarna.

Den stora nyheten är att kullerstenen ska tas bort och ersättas av granitsten. Syftet är att göra torget tillgängligare och lättare att gå på. En stora yta tlltas och får mindre lutning än i dag. En planare yta anses mer flexibel och lättare att använda.

Nivåskillnaden som den ytan skapar innebär dock att det blir trappor in på delar av torget.

Möjligheten till torghandel finns kvar. Nya träd kommer att sätta i den västra delen (upp mot stadshuset) liksom sittplatser. Torget ska kantas av uteplatser och serveringar för att få ett livfullt torg. Ett vattenkonstverk kommer att finnas i den västra delen. Ny belysning för kvällar och nätter ska tas fram.

– Det primära är inte att göra ett vackert torg utan ett funktionellt torg, men med attityd och som ska tåla ögats slitage i många dagar, sa Öman på presskonferensen.

– Det allra viktigaste är att vi får ett levande torg som folk använder, som sjuder av liv och som är flexibelt, säger Anna Möller.

Förslaget kommer nu att presenteras för fastighetsägare, organisationer och allmänhet. Skövdeborna ska få möjlighet att tycka till om utformningen av en skulpturlekplats.

Gustaf Wikblom från Cityföreningen var nöjd med förslaget och tryckte på att det är viktigt att dialogen nu på allvar börjar både med näringslivet som är direkt berört och med Skövdeborna.

Han är inte orolig för att projektet dra ut på tiden och blir klart först sommaren 2019.

– Det finns en poäng att det får ta tid. För oss är det här en viktig pusselbit i arbetet med att försöka bli årets stadskärna 2020, ansåg Wikblom.

07 mar 2017 12:48

07 mar 2017 19:48