Gör sin praktik i Tanzania

SKÖVDE

Safari, stränder, byar, städer och en helt ny kultur.
Mängder med nya intryck väntar de tre eleverna på Plusgymnasiet som nu åker till Tanzania på praktik.

På lördag är det dags. Då reser Ella Karnevi, Frida Lange och Ellen Jonson till Tanzania på praktik i två månader.

De går i trean, studerar hotell och turism, och ska jobba på olika ställen i landet. Bland annat ska de träffa masaikvinnor och jobba med deras rättigheter i samhället, och även med hjälp till självhjälp så att de kan försörja sig.

– Hållbar turism handlar även om att involvera befolkningen, och att de ska gynnas. De kan exempelvis tillverka varor som kan säljas till turisterna, säger Marcus Weinehall, hotellärare.

Ella och Frida berättar vidare om Zanzibar och ett hotell de ska jobba på där, och att de veckan därpå byter arbetsplats till en by på fastlandet.

Under vecka 16 ska de arbeta i nationalparken Tarangire.

– Där bor besökarna i hyddor och djuren går alldeles i närheten. Vi ska jobba med säkerhet och boendet där, berättar Frida.

Till stor fördel

De sista två veckorna åker de tillbaka till Arusha, där resan började, och de ska avsluta med att bland annat jobba med marknadsföring på resebyrån Mind and soul travel där en av ägarna är från Sverige.

– Under resan har vi också en blogg som vi ska uppdatera varje dag och vi ska göra vårt gymnasiearbete där. Vi är jätteglada för att vi får åka iväg och det här kommer att vara en stor fördel i våra cv, säger Ella.

Ella och Frida nämner särskilt ett par utmaningar som väntar dem under resan.

– Att vara ifrån våra pojkvänner, och de stora kulturskillnaderna. Men programmet är så välplanerat och vi kommer att lära oss mycket, säger Frida.

De tre tjejerna har också ett UF-företag, och deras lärare i entreprenörskap, Louise Samuelsson, menar att företagande är en stor del i utbildningen.

– De kommer att vara goda ambassadörer för skolan.

Bidrag från UHR

För ett år sedan reste bland andra Marcus Weinehall från Plusgymnasiet till Tanzania för att undersöka möjligheterna till samarbete med en skola i Arusha.

– Under förstudien besökte vi de olika platserna som de kommer att göra praktik på nu. Men när det gäller samarbetet så har Universitets- och högskolerådet, UHR, fryst möjligheterna att söka pengar. För praktiken har vi dock fått 76 000 kronor från UHR, och det täcker alla kostnader.

15 mar 2017 15:39

15 mar 2017 15:39