18 mar 2017 16:41

19 mar 2017 16:44

Släktforskningen i fokus

SKÖVDE: "Jag har gått kurs och fastnat"

Många ville få hjälp att släktforska under släktforskningens dag i Skövde.
– Jag har gått kurs och fastnat, säger Bodil Gärdén som väntade på sin tur.

Det blev kö för att få hjälp att släktforska när Släktforskningens dag arrangerades i Skövde kulturhus under lördagen. Arne Andersson var en av dem som var där.

– Jag började lite grand på datorn hemma för tre veckor sedan. Jag tänkte att jag skulle komma i gång med detta.

Släktforskningens dag arrangeras i hela Sverige den tredje lördagen i mars och enligt Jan Ejdebäck, ordförande i Skövde släktforskarförening, är tanken att slå ett extra slag för just släktforskning. Han tycker att intresset för att släktforska varit rätt så stabilt, föreningen har haft 400 medlemmar de senaste fyra-fem åren.

– Sedan är det klart att alla tv-program som handlar om detta stimulerar. Men det viktigaste är nog våra kurser som lockar folk. Det är många som börjar när de blir pensionärer. Det tar tid att släktforska.

Bodil Gärdén tillhör dem som börjat släktforska nu.

– Jag har gått kurs och fastnat, berättar hon när hon just fått slå sig ner vid en dator för att få tips och råd efter att ha väntat en stund.

Helena Bucht har släktforskat några år.

– Det är intressant. Jag är uppvuxen med det och haft släktingar som hållit på att forska ända sedan jag var väldigt liten.

Lillemor Öberg har släktforskat länge, men kört fast.

– Jag vill ha hjälp vidare, proffshjälp.

Under dagen höll Annika Sandén, historiker och författare, en föreläsning med rubriken Bödlar, missdådare och människoöden under 1600-talet.

Det blev kö för att få hjälp att släktforska när Släktforskningens dag arrangerades i Skövde kulturhus under lördagen. Arne Andersson var en av dem som var där.

– Jag började lite grand på datorn hemma för tre veckor sedan. Jag tänkte att jag skulle komma i gång med detta.

Släktforskningens dag arrangeras i hela Sverige den tredje lördagen i mars och enligt Jan Ejdebäck, ordförande i Skövde släktforskarförening, är tanken att slå ett extra slag för just släktforskning. Han tycker att intresset för att släktforska varit rätt så stabilt, föreningen har haft 400 medlemmar de senaste fyra-fem åren.

– Sedan är det klart att alla tv-program som handlar om detta stimulerar. Men det viktigaste är nog våra kurser som lockar folk. Det är många som börjar när de blir pensionärer. Det tar tid att släktforska.

Bodil Gärdén tillhör dem som börjat släktforska nu.

– Jag har gått kurs och fastnat, berättar hon när hon just fått slå sig ner vid en dator för att få tips och råd efter att ha väntat en stund.

Helena Bucht har släktforskat några år.

– Det är intressant. Jag är uppvuxen med det och haft släktingar som hållit på att forska ända sedan jag var väldigt liten.

Lillemor Öberg har släktforskat länge, men kört fast.

– Jag vill ha hjälp vidare, proffshjälp.

Under dagen höll Annika Sandén, historiker och författare, en föreläsning med rubriken Bödlar, missdådare och människoöden under 1600-talet.