Kyrkoförsäljning – ovanlig händelse i Skara stift

SKÖVDE: Markuskyrkan i Lunden ska säljas

Att Markuskyrkan ska säljas är en synnerligen ovanlig händelse i Skara stift.
– De senaste femton åren har några enstaka kyrkor tagits ur bruk och sålts, säger stiftsprosten Peter Lindvall.

SLA har i flera artiklar berättat om den fastighetsutredning som Svenska kyrkan i Skövde genomfört och som kommit fram till att man vill göra sig av med Markuskyrkan i Lunden. I torsdags sade kyrkofullmäktige nej till ledamoten Ulla-Britt Hagströms remiss om att man borde behålla kyrkan.

Nu går processen vidare till Skara stift. Och även om man där vet hur det går till att ta en kyrka ur bruk, som det formellt heter, är det inget man ofta gör. När frågan var aktuell i Skövde 2011 (blev inget den gången) sade stiftsansvariga till SLA att man inte kunde påminna sig att det skett tidigare.

– Därefter har en kyrka i Borås och en i Ulricehamn tagits ur bruk, men detta är mycket ovanligt, säger Peter Lindvall, stiftsprost.

Han har följt ärendet i Skövde och konstaterar att en gedigen utredning ligger till grund för kyrkofullmäktiges inställning.

– Jag har inga synpunkter på denna.

Innan Markuskyrkan kan tas ur bruk och senare säljas återstår några moment, bland annat fattas ett formellt beslut av stiftsstyrelsen. Lindvall tror inte att det finns några synnerliga skäl som skulle kunna stoppa det hela.

– Vi har ju följt ärendet, om det hade funnits några skäl skulle vi ha sett dem.

Lindvall tror att målgruppen vid en försäljning av en kyrka är relativt liten eftersom den inte ser ut som en ”vanlig” byggnad.

– Det kan nog vara andra samfund som har ett intresse.

20 mar 2017 15:54

20 mar 2017 15:58