Solenergi på Mångsidiga måndagar

Redan under måndagen var det Earth hour som stod i fokus. Då gästade nämligen energikonsulten Hugo Franzén Mångsidiga måndagar i stadsbiblioteket. Temat för aftonen var att ge Skövdeborna tips och råd för sin energiförsörjning.

När det under måndagen var dags för det traditionella evenemanget Mångsidiga måndagar var det denna gång en föreläsning om solenergi som stod på programmet. Föreläsningen var en del av Skövdes kommuns arrangemang under Earth hour och ett samarbete med energi- och klimatrådgivningen i kommunen.

Ludvig Isacsson, energi- och klimatrådgivare på Skövde kommun, fanns på plats för att hälsa välkommen.

– Det är kul att se så många här. Till mig kan ni komma för att få gratis och oberoende rådgivning kring er energiförsörjning, sa han.

Använd mix

Hugo Franzén är energikonsulten och har arbetat med solenergi i över 20 år.

– När jag började med det här handlade det mest om solvärme, men nu har det gått över till att mer handla om solel, sa Franzén.

Han förklarade att anledning till att utvecklingen av förnybarenergi inte kommit längre i Sverige inte enbart beror på få soltimmar.

– Vi skulle kunna ställa om från fossila bränslen i större utsträckning om vi använde oss av en mix av sol- vatten- och vindenergi, men det funkar inte med bara solenergi.

Långt i Tyskland

Han fortsatte sedan att berätta att omvärlden på många sätt kommit längre med att ta vara på solens strålar än vad Sverige har.

– I Tyskland har de exempelvis kommit väldigt långt, där sätter de solceller på bland annat kontorsbyggnader, äldreboenden, livsmedelsbutiker och parkeringshus och de är noga med att synliggöra hur mycket varje anläggning producerar.

  • Anna Leijon

20 mar 2017 21:25

20 mar 2017 21:25