21 mar 2017 06:00

21 mar 2017 06:00

Solceller miljövänligt och lönsamt

KLIMAT: Solceller nästa stora energitrend

Solens värmande strålar som elförsörjning till villan och bilen är framtiden spår expertisen.
– Om man lagrar eller säljer sin överskottsel blir det extra lönsamt, säger Ludvig Isacsson, energi- och klimatrådgivare på Skövde kommun.

Energi- och klimatfrågor är i extra fokus under Earth hour-veckan som kulminerar med världens största miljömanifestation klockan 20.30 på lördag då privatpersoner, företag och myndigheter släcker ned elbelysning.

Ett betydligt mer miljövänligt sätt att producera just el är att utnyttja den outtömliga källan till energin från solen. Solfångare och solceller växer i popularitet och med det statliga investeringsstödet på 20 procent, alternativt rot-avdrag, går kostnaden att räkna hem inom 10–15 år för de flesta villaägare, beroende på hur stor anläggning man bygger.

Kostnaden ligger i dag från 70 000 upp till 250 000 kronor.

– Intresset för solenergi är på väg att ta rejäl fart och utvecklingen går även mot allt billigare solceller, säger Ludvig Isacsson.

Med en solcellsanläggning kan ett hushåll bli självförsörjande genom att producera egen el. Under de timmar då man har överskott kan man sälja elen vidare och på det viset även skapa intäkter. Dessutom får man 60 öre per kilowatt i skattereduktion.

– Den här tekniken ger många möjligheter. Utöver sin egen förbrukning kan man även lagra gratis energi till exempelvis laddning av elbilar eller andra användningsområden. Solceller är underhållsfria och har en livslängd på minst 25 år så det kan bli en lönsam investering på sikt, särskilt om elpriserna går upp, säger Isacsson som menar att Skövde har utmärkta förhållanden för solenergi.

– Det är en seglivad myt att vi har för få soltimmar. Södra Sverige har lika bra förutsättningar som Tyskland där detta är jättestort och under snabb utveckling.

På kommunens hemsida finns en länk till en solcellskarta där man kan se hur sitt eget bostadstak lämpar sig för solcellspaneler.

– Och glöm inte att ansöka om bygglov, påminner Isacsson.

Energi- och klimatfrågor är i extra fokus under Earth hour-veckan som kulminerar med världens största miljömanifestation klockan 20.30 på lördag då privatpersoner, företag och myndigheter släcker ned elbelysning.

Ett betydligt mer miljövänligt sätt att producera just el är att utnyttja den outtömliga källan till energin från solen. Solfångare och solceller växer i popularitet och med det statliga investeringsstödet på 20 procent, alternativt rot-avdrag, går kostnaden att räkna hem inom 10–15 år för de flesta villaägare, beroende på hur stor anläggning man bygger.

Kostnaden ligger i dag från 70 000 upp till 250 000 kronor.

– Intresset för solenergi är på väg att ta rejäl fart och utvecklingen går även mot allt billigare solceller, säger Ludvig Isacsson.

Med en solcellsanläggning kan ett hushåll bli självförsörjande genom att producera egen el. Under de timmar då man har överskott kan man sälja elen vidare och på det viset även skapa intäkter. Dessutom får man 60 öre per kilowatt i skattereduktion.

– Den här tekniken ger många möjligheter. Utöver sin egen förbrukning kan man även lagra gratis energi till exempelvis laddning av elbilar eller andra användningsområden. Solceller är underhållsfria och har en livslängd på minst 25 år så det kan bli en lönsam investering på sikt, särskilt om elpriserna går upp, säger Isacsson som menar att Skövde har utmärkta förhållanden för solenergi.

– Det är en seglivad myt att vi har för få soltimmar. Södra Sverige har lika bra förutsättningar som Tyskland där detta är jättestort och under snabb utveckling.

På kommunens hemsida finns en länk till en solcellskarta där man kan se hur sitt eget bostadstak lämpar sig för solcellspaneler.

– Och glöm inte att ansöka om bygglov, påminner Isacsson.