30 mar 2017 18:20

30 mar 2017 18:20

Idéer under tidspress

SKÖVDE: Innovation Camp på Balthazar

Innovation Camp kallas workshopen där elever från IT-gymnasiet ska hjälpas åt att kläcka goda idéer om hur Balthazar science center ska kunna förändras. Som arrangör för dagen står Ung företagsamhet Skaraborg.

Balthazar vill växa både genom att bygga ut och förändra sina lokaler, men även genom att skapa ett nytänk om hur aktiviteterna ska presenteras.

– Vi vill att vår verksamhet ska bli både bättre och större, säger Maria Bergsten på Balthazar science center. Vi vill nå ut till en bredare målgrupp, bland annat till unga vuxna och tonåringar samt att man ska kunna samarbeta över generationsgränserna. En tanke är att integrera materialet vi jobbar med så olika tekniker kan korsbefruktas, kanske det uppstår något som kallas datorslöjd, säger hon.

Med den anledningen så arrangerade Ung företagsamhet en innovationsdag för andraårselever vid IT-gymnasiet, eleverna deltar i programmen för teknik, IB och el. Genom en workshop och grupparbete ska de under dagen bolla idéer om hur en ny öppen verkstad kan te sig på Balthazar.

– I vår grupp har vi tänkt på att rummen har lagom storlek, vi ska flytta någon vägg bara, och teknik ska blandas med symaskiner, 3-d skrivare och projektor, berättar Oscar Stomberg i gruppen som kallar sig Skapazar.

Arbetet är satt under tidspress, grupperna hade sju timmar på sig för att kläcka idéer, söka fakta, skapa en projektplan och slutligen presentera sitt färdiga resultat inför en jury samt övriga deltagare. Det hela var utformat som en tävling där ett vinnande förslag skulle utses. För skolans del ser man det som en övning i samarbete och kreativitet.

Balthazar vill växa både genom att bygga ut och förändra sina lokaler, men även genom att skapa ett nytänk om hur aktiviteterna ska presenteras.

– Vi vill att vår verksamhet ska bli både bättre och större, säger Maria Bergsten på Balthazar science center. Vi vill nå ut till en bredare målgrupp, bland annat till unga vuxna och tonåringar samt att man ska kunna samarbeta över generationsgränserna. En tanke är att integrera materialet vi jobbar med så olika tekniker kan korsbefruktas, kanske det uppstår något som kallas datorslöjd, säger hon.

Med den anledningen så arrangerade Ung företagsamhet en innovationsdag för andraårselever vid IT-gymnasiet, eleverna deltar i programmen för teknik, IB och el. Genom en workshop och grupparbete ska de under dagen bolla idéer om hur en ny öppen verkstad kan te sig på Balthazar.

– I vår grupp har vi tänkt på att rummen har lagom storlek, vi ska flytta någon vägg bara, och teknik ska blandas med symaskiner, 3-d skrivare och projektor, berättar Oscar Stomberg i gruppen som kallar sig Skapazar.

Arbetet är satt under tidspress, grupperna hade sju timmar på sig för att kläcka idéer, söka fakta, skapa en projektplan och slutligen presentera sitt färdiga resultat inför en jury samt övriga deltagare. Det hela var utformat som en tävling där ett vinnande förslag skulle utses. För skolans del ser man det som en övning i samarbete och kreativitet.