10 apr 2017 06:00

10 apr 2017 06:00

Andra deckaren från Solveig Vidarsdotter

SKÖVDE: ”Jag har vinnlagt mig om att göra en socialrealistisk skildring”

Att två politiker dör samma morgon är självklart lite misstänksamt. Det är också det som händer i Solveig Vidarsdotters nya deckare Nässelvrede.
– Jag har vinnlagt mig om att göra en socialrealistisk skildring, säger hon till SLA.

Solveig Vidarsdotter, som är sångpedagog på Skövde musikskola, har precis släppt sin andra deckare Nässelvrede. Läsaren får, liksom i debuten Isvittring, träffa poliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo.

– Den utspelar sig på sommaren 2006 när det är värmebölja i Jämtland. Det är också sommaren innan kommunalvalet. En morgon är det en ung kvinna som, fortfarande berusad efter nattens festlighet, hittar sin mer än dubbelt som gamla make död och blodig i ett nässelsnår utanför deras sunkiga sommarstuga i Gäddede.

Polisen Ingrid Kvarnberg får avbryta sin semester och på brottsplatsen ringer Ingrids kompis Linda och berättar att det skjutits ett vådaskott på jaktskyttebanan. Personen avlider och det råkar vara ledaren för uppstickarpartiet Alternativ demokrati. Första mannen som hittades död var framgångsrik företagare och moderat oppositionsråd i kommunen.

– Självklart är det lite misstänksamt när två politiker dör samma morgon.

Solveig Vidarsdotter är uppvuxen i Jämtland och det är också där hon hämtar mycket av sin inspiration.

– Glesbygden och fjällen, den isolationen som finns där tycker jag är intressant. Det är helt andra förutsättningar där. Ibland kan jag tycka att glesbygd och Norrland skildras lite orättvist och karikatyrmässigt. Jag har vinnlagt mig om att göra en socialrealistisk skildring.

Det tycks också ha gått hem hos jämtlänningarna. Det var kö när Solveig Vidarsdotter var där för att signera böcker.

– De vill läsa om sin miljö, känner glädje i att känna igen bynamn och spekulerar i om någon person i boken finns i verkligheten. Jag har också hört om män i glesbygd som inte läser, som lockats att läsa första boken och nu vill läsa den andra, det värmer ju i hjärtat, säger Solveig Vidarsdotter.

Solveig Vidarsdotter, som är sångpedagog på Skövde musikskola, har precis släppt sin andra deckare Nässelvrede. Läsaren får, liksom i debuten Isvittring, träffa poliserna Ingrid Kvarnberg och Erland Skogmo.

– Den utspelar sig på sommaren 2006 när det är värmebölja i Jämtland. Det är också sommaren innan kommunalvalet. En morgon är det en ung kvinna som, fortfarande berusad efter nattens festlighet, hittar sin mer än dubbelt som gamla make död och blodig i ett nässelsnår utanför deras sunkiga sommarstuga i Gäddede.

Polisen Ingrid Kvarnberg får avbryta sin semester och på brottsplatsen ringer Ingrids kompis Linda och berättar att det skjutits ett vådaskott på jaktskyttebanan. Personen avlider och det råkar vara ledaren för uppstickarpartiet Alternativ demokrati. Första mannen som hittades död var framgångsrik företagare och moderat oppositionsråd i kommunen.

– Självklart är det lite misstänksamt när två politiker dör samma morgon.

Solveig Vidarsdotter är uppvuxen i Jämtland och det är också där hon hämtar mycket av sin inspiration.

– Glesbygden och fjällen, den isolationen som finns där tycker jag är intressant. Det är helt andra förutsättningar där. Ibland kan jag tycka att glesbygd och Norrland skildras lite orättvist och karikatyrmässigt. Jag har vinnlagt mig om att göra en socialrealistisk skildring.

Det tycks också ha gått hem hos jämtlänningarna. Det var kö när Solveig Vidarsdotter var där för att signera böcker.

– De vill läsa om sin miljö, känner glädje i att känna igen bynamn och spekulerar i om någon person i boken finns i verkligheten. Jag har också hört om män i glesbygd som inte läser, som lockats att läsa första boken och nu vill läsa den andra, det värmer ju i hjärtat, säger Solveig Vidarsdotter.