Het byggbransch söker arbetskraft

SKÖVDE: Branschdag på kulturhuset

Det byggs som aldrig förr i Skaraborg. Men många projekt riskerar att försenas på grund av bristen på arbetskraft.
– När anbuden blir färre kan även priserna skjuta i väg, säger Ingemar Linusson, fastighetschef på Skövde kommun.

90 representanter från olika delar av byggbranschen – beställare, konsulter och entreprenörer – samlades under onsdagen på kulturhuset i Skövde för att berätta om sina planer de kommande åren. Och det råder ingen tvekan om att Skaraborg upplever en enorm byggboom för tillfället.

Fler bygger

– Den stora skillnaden nu jämfört mot tidigare år är att det inte bara är Skövde som bygger. Nu händer det massor med spännande saker även i de mindre kommunerna, vilket är väldigt viktigt om hela Skaraborg ska utvecklas och växa, säger Maria Skoog från arrangören Sveriges Byggindustrier.

Utöver flera kommuner och kommunala bostadsbolag fanns bland andra även Trafikverket, Västfastigheter, Moelven, högskolan och arbetsförmedlingen på plats. En knäckfråga för hela byggbranschen är just nu tillgången på arbetskraft och då främst ingenjörer.

– På våra stora projekt är det sällan några problem att få in anbud men nu har vi flera mindre projekt planerade så då får vi se hur det går. När man pratar med andra upplever de ju samma sak, säger Håkan Sonesson, fastighetsförvaltare på regionens lokalförsörjare Västfastigheter som just nu har flera stora byggnationer igång eller planerade vid Skaraborgs sjukhus i Skövde.

– Totalt handlar det om 70 000 kvadratmeter som ska tillföras, säger Sonesson.

Kollegan på Skövde kommun, fastighetschefen Ingemar Linusson, har redan sett effekterna av bristen på arbetskraft.

– När man får in ett enda anbud på ett större projekt så förstår man att läget är allvarligt. Det riskerar att både försena och fördyra många planerade byggen, säger han.

Hösten 2018 startar högskolan sitt nya byggingenjörsprogram som hoppas lösa en del knutar lokalt, men de studenterna blir färdiga först 2021.

– Vi rekryterar redan i dag från större närliggande städer som Karlstad, Örebro, Jönköping och Göteborg. Det är absolut nödvändigt för branschen i Skaraborg med ett årligt tillskott på 15-20 nyexaminerade byggingenjörer som rekryteras lokalt i framtiden, annars blir det katastrof, säger Maria Skoog.

Om det akuta behovet av tjänstemän får aktörerna i branschen att hänga läpp när allt annat bara pekar uppåt, så var det i alla fall muntra miner när underhållaren Erik Rolfhamre, i egenskap av Arbetsmiljöverkets Otto Sparre, äntrade Odeons scen och gjorde en oanmäld inspektion med komisk träffsäkerhet.

19 apr 2017 13:27

19 apr 2017 14:20