21 apr 2017 14:29

21 apr 2017 15:55

Ung pyroman krävs på skadestånd

SKÖVDE

Eftersom Högsta domstolen sade nej till prövning står mordbrandsdomen mot 18-åringen fast. Och nu kommer också skadeståndkraven. Ett på en halv miljon kronor från kommunen och Länsförsäkringar utreder också ett kommande krav.

SLA kunde för ett par veckor sedan avslöja att Högsta Domstolen inte gav 18-åringen prövningstillstånd. Detta innebär att domen från hovrätten, där han dömdes för mordbrand gällande Skogens förskola i Skultorp, står fast. Påföljden blev ett års sluten ungdomsvård. I och med HD:s nej till prövning tar nästa fas vid – nu kommer krav på skadestånd, krav som riktas mot den unge mannen.

Skövde kommun betalade nästan 445 000 kronor till sitt försäkringsbolag Länsförsäkringar som i sin tur betalade ut över tio miljoner kronor så att kommunen kunde bygga upp den förstörda förskolan.

Nu riktar kommunen skadeståndskrav mot 18-åringen på de 445 000 kronorna, vilket kommer att tas upp i en separat tvistemålsrättegång i tingsrätten. Handläggnigen i ärendet har nu inletts vid domstolen.

Bolag utreder

Jonas Rosman, vd vid Länsförsäkringar, bekräftar för SLA att även försäkringsbolaget utreder ärendet sedan HD:s nej.

– Vi kommenterar inte enskilda fall, fast jag kan säga att vi utreder detta nu. Men jag vill inte spekulera i vad det leder till. När någon har vållat en skada och även är dömd för det då tittar vi alltid på möjligheterna att rikta krav mot den personen. Är man dömd har man också ett skadeståndsansvar.

Men om Länsförsäkringar kommer rikta ett krav på hela summan mot 18-åringen vill Rosman inte kommentera.

– Vi bevakar alltid vår fordran och försöka att hitta lösningar för reglering av ansvaret. Det är ofta svårt att få betalning i synnerhet om det är unga personer.

Friades och fälldes

Rättegången mot 18-åringen hölls i höstas. Enligt åklagaren hade han våren 2015 med en i dag avliden kamrat anlagt bränder, bland annat i Skogens förskola, ett hus i Fornbyn och ett i Rådene. Han erkände att han varit där, men hävdade att det var den andre som hade tänt på. Tingsrätten friade honom. Men domen överklagades och i hovrätten gjordes en helt annan bedömning. Där dömdes han för mordbrand, en dom som alltså står fast efter HD:s nej.

SLA kunde för ett par veckor sedan avslöja att Högsta Domstolen inte gav 18-åringen prövningstillstånd. Detta innebär att domen från hovrätten, där han dömdes för mordbrand gällande Skogens förskola i Skultorp, står fast. Påföljden blev ett års sluten ungdomsvård. I och med HD:s nej till prövning tar nästa fas vid – nu kommer krav på skadestånd, krav som riktas mot den unge mannen.

Skövde kommun betalade nästan 445 000 kronor till sitt försäkringsbolag Länsförsäkringar som i sin tur betalade ut över tio miljoner kronor så att kommunen kunde bygga upp den förstörda förskolan.

Nu riktar kommunen skadeståndskrav mot 18-åringen på de 445 000 kronorna, vilket kommer att tas upp i en separat tvistemålsrättegång i tingsrätten. Handläggnigen i ärendet har nu inletts vid domstolen.

Bolag utreder

Jonas Rosman, vd vid Länsförsäkringar, bekräftar för SLA att även försäkringsbolaget utreder ärendet sedan HD:s nej.

– Vi kommenterar inte enskilda fall, fast jag kan säga att vi utreder detta nu. Men jag vill inte spekulera i vad det leder till. När någon har vållat en skada och även är dömd för det då tittar vi alltid på möjligheterna att rikta krav mot den personen. Är man dömd har man också ett skadeståndsansvar.

Men om Länsförsäkringar kommer rikta ett krav på hela summan mot 18-åringen vill Rosman inte kommentera.

– Vi bevakar alltid vår fordran och försöka att hitta lösningar för reglering av ansvaret. Det är ofta svårt att få betalning i synnerhet om det är unga personer.

Friades och fälldes

Rättegången mot 18-åringen hölls i höstas. Enligt åklagaren hade han våren 2015 med en i dag avliden kamrat anlagt bränder, bland annat i Skogens förskola, ett hus i Fornbyn och ett i Rådene. Han erkände att han varit där, men hävdade att det var den andre som hade tänt på. Tingsrätten friade honom. Men domen överklagades och i hovrätten gjordes en helt annan bedömning. Där dömdes han för mordbrand, en dom som alltså står fast efter HD:s nej.