19 jun 2017 15:57

19 jun 2017 15:57

Tekniken står i fokus

SKÖVDE: Balthazar på sommarlovsturné med Makerverkstad

Makerverkstaden på Balthazar åker på sommarturné och besöker bibliotek i Skövde. Här kan unga prova på att animera film med figurer man själv knåpat till, eller printa ut saker på en 3-d skrivare.

Kultur, konst och vetenskap möts när makerverkstaden besöker flera bibliotek i Skövde under sommarlovet. Under måndagen drog Maria Bergsten och Claes Eriksson från Balthazar science center i gång den ambulerande teknikverkstaden i stadsbiblioteket.

Senare under sommarlovet ska man även hälsa på biblioteken i Södra Ryd, Stöpen samt Timmersdala.

– Vi visar ett smakprov av vad som finns på Balthazar och det är bra att kunna mötas på nya platser, säger Maria Bergsten.

Makerverkstaden har fokus på teknik. Bland annat kan barn och unga prova på att göra egna filmer med stop-motion teknik. Figurerna till den film man vill göra kan tillverkas på plats, gärna av något som återanvänds. I stället för att hamna i papperskorgen kan en toarulle bli en figur till en filmsnutt.

Claes Eriksson har med sig en miniateljé med olika bakgrunder, och där figurerna kan filmas. Till det användes en Ipad både som kamera och redigeringsverktyg. Man kan även prova ett visuellt dataprogram för att göra spel, samt skriva ut prylar på 3-d skrivare.

– Det är enkelt att programmera och man ser resultatet direkt, säger Claes Eriksson.

Kultur, konst och vetenskap möts när makerverkstaden besöker flera bibliotek i Skövde under sommarlovet. Under måndagen drog Maria Bergsten och Claes Eriksson från Balthazar science center i gång den ambulerande teknikverkstaden i stadsbiblioteket.

Senare under sommarlovet ska man även hälsa på biblioteken i Södra Ryd, Stöpen samt Timmersdala.

– Vi visar ett smakprov av vad som finns på Balthazar och det är bra att kunna mötas på nya platser, säger Maria Bergsten.

Makerverkstaden har fokus på teknik. Bland annat kan barn och unga prova på att göra egna filmer med stop-motion teknik. Figurerna till den film man vill göra kan tillverkas på plats, gärna av något som återanvänds. I stället för att hamna i papperskorgen kan en toarulle bli en figur till en filmsnutt.

Claes Eriksson har med sig en miniateljé med olika bakgrunder, och där figurerna kan filmas. Till det användes en Ipad både som kamera och redigeringsverktyg. Man kan även prova ett visuellt dataprogram för att göra spel, samt skriva ut prylar på 3-d skrivare.

– Det är enkelt att programmera och man ser resultatet direkt, säger Claes Eriksson.