14 jul 2017 14:58

14 jul 2017 14:58

20-åring överklagar knivdom

RYD

20-åringen som dömdes till fängelse för knivdramat i Ryds centrum överklagar tingsrättens dom.

Den 20-årige mannen dömdes den 22 juni till fängelse i ett år och två månader för grov misshandel efter att ha huggit en annan man i benet. Händelsen utspelade sig på torget i Ryds centrum två månader tidigare. Han dömdes också till att betala 30 000 kronor i skadestånd till offret.

Hävdar nödvärn

20-åringen har hela tiden hävdat att han handlade i nödvärn, vilket tingsrätten också köpte. Men man lämnade invändningen om nödvärn därhän eftersom 20-åringen sprang efter offret och högg honom när denne låg ned på marken.

20-åringen fortsätter att hävda nödvärn och har nu genom sin advokat överklagat domen till Göta hovrätt. 20-åringen vill i första hand att hovrätten ska ogilla åtalet för grov misshandel. I andra hand vill han att hovrätten ändrar domen så att han inte längre ska sitta frihetsberövad – eller åtminstone att hans fängelsestraff kortas ned. Han vill även att hovrätten ogillar offrets skadeståndsanspråk.

Den 20-årige mannen dömdes den 22 juni till fängelse i ett år och två månader för grov misshandel efter att ha huggit en annan man i benet. Händelsen utspelade sig på torget i Ryds centrum två månader tidigare. Han dömdes också till att betala 30 000 kronor i skadestånd till offret.

Hävdar nödvärn

20-åringen har hela tiden hävdat att han handlade i nödvärn, vilket tingsrätten också köpte. Men man lämnade invändningen om nödvärn därhän eftersom 20-åringen sprang efter offret och högg honom när denne låg ned på marken.

20-åringen fortsätter att hävda nödvärn och har nu genom sin advokat överklagat domen till Göta hovrätt. 20-åringen vill i första hand att hovrätten ska ogilla åtalet för grov misshandel. I andra hand vill han att hovrätten ändrar domen så att han inte längre ska sitta frihetsberövad – eller åtminstone att hans fängelsestraff kortas ned. Han vill även att hovrätten ogillar offrets skadeståndsanspråk.