Från Nybo till maktens korridorer

SOMMARINTERVJUN: Anders Kessling har ett av regeringens svåraste uppdrag

Intresset för politik och samhällsfrågor väcktes i diskussionerna vid köksbordet under uppväxten i lilla Nybo utanför Värsås.
– En del av min drivkraft kommer därifrån, säger Anders Kessling, som i dag är statssekreterare hos ”superministern” Ylva Johansson (S).

Därmed har han tagit steget in den politiska maktens absoluta centrum och som statssekreterare är han ministerns högra hand. Han har tjänsterummet intill ministern och de två har daglig kontakt.

– Statssekreterare är en doer. Tillsammans med Ylva formar jag politiken, men det är hennes uppgift att företräda den. Min är i första hand att se till att den utförs, att lagstiftning och förordningar kommer på plats, säger Anders, som lämnade Skövde i mitten av 1990-talet för studier i statsvetenskap vid bland annat Uppsala universitet.

Ändrade planer

– Tanken då var att jag skulle utbilda mig och sedan komma tillbaka till Skövde och jobba i kommunen, minns Anders.

Så blev det inte. I stället träffade han kärleken i hustrun Anna och inledde en tjänstemannaklättring i statlig tjänst Först vid Riksrevisionsverket och sedan inom regeringskansliet.

Han har varit departementssekreterare eller enhetschef på finans-, justitie- och utrikesdepartementet, men sedan 2011 tillhör han arbetsmarknadsdepartementet. När flyktingkrisen slog till 2015 fick han uppdraget att bygga ett helt nytt sekretariat med uppdrag att samordna och inrikta regeringskansliets arbete med flyktingsituationen.

Blev S-märkt

Ylva Johansson, arbetsmarknads- och etableringsminister, valde i höstas Anders som en av sina tre statssekreterare. Därmed tog han också steget ut som socialdemokrat efter att tidigare haft en opolitisk tjänstemannaroll.

SLA träffade honom i Visby under Almedalsveckan där han företrädde regeringen i flera paneldebatter om etableringen av nyanlända.

Van att diskutera

En ny roll, men att debattera och diskutera är inget nytt. Samhällsfrågor har han pratat sedan barnsben och uppväxten i Nybo öster om Skövde. Pappa Göte Jönsson byggde upp den kommunala barnomsorgen i Skövde på 1970- och 1980-talet. Mamma Ingrid var personalchef inom landstinget.

– Mycket av intresset och drivkraften kommer från köksbordet hemma där vi diskuterade och pratade mycket. Jag hade samhällsintresserade föräldrar, vänner och grannar som präglade mig. Vi har pratat mycket om hur det ser ut i samhället och hur det borde vara.

I dag har han ansvaret för att en av regeringens – och Sveriges – tuffaste utmaningar, etableringen av utrikes födda. Att de hundratusentals människor som kom till Sverige 2015 inte fastnar i ett utanförskap utan får en plats i det svenska samhället.

– Min drivkraft är att bidra till att etableringen fungerar ännu bättre och att vi inte förlorar kampen mot pessimismen. Det är lätt att fastna i det negativa och hur invandringen utmålas som ett problem, men jag tror verkligen att vi kommer att klara det. Jag märker hur företagare och enskilda individer kliver fram, det finns många goda krafter som vill vara med och bidra.

Rusta individen

– Vi har 100 000 lediga jobb, men arbetskraften finns bland de arbetslösa. Hur löser vi det? Jo vi måste rusta individen. Fokus är att få nyanlända i jobb eller utbildning som leder till jobb. Etableringen ska gå via yrket, men då måste även saker som bostad, utbildning, skola hälso- och sjukvård komma på plats.

Jobbar mycket

Migrationspolitiken är ständigt kritiserad och omsätter miljardbelopp. Kraven på departementet är tuffa.

– Jag är tillräckligt rutinerad för att kunna gå hem i tid och hämta mina barn två dagar i veckan. Svårast är inte antal timmar du jobbar utan pressen, den personliga pressen man har att leverera, Man kan inte sitta framför statsministern och mumla utan då får man ha ett svar. Den pressen går inte att checka utifrån, utan den finns med hela tiden.

Man han trivs verkligen i regeringskansliet.

– Jag får en unik möjlighet att vara med och påverka. Jag är beredd att göra det i några år, men kanske inte hela livet.

Anders Kessling

Namn: Anders Kessling (Jönsson under uppväxtåren i Skövde).

Ålder: 46 år.

Bor: Älta utanför Stockholm.

Familj: fru och två barn.

Utbildning: Pol mag i statsvetenskap.

Yrke: Statssekreterare vid arbetsmarknadsdepartementet.

Favoritsemester: En stuga med våra vänner.

Fritidsintressen: Träning och natur.

Lyssnar helst på: Hårdrock.

Källa:

15 jul 2017 06:00

15 jul 2017 06:00