Ett nytt Balthazar växer fram

SKÖVDE: Förnyar verksamheten efter år av stagnation

Volvos gamla industrilokaler är på väg att förvandlas till moderna utställningslokaler. Efter 15 år ska Balthazar science center få ett efterlängtat lyft.
– Vi kommer fördubbla våra ytor, säger vd:n Lisa Lindgren.

Dagens 900 kvadratmeter ökar till 1 800 och verksamheten expanderar till plan två i det som förr var en del av Volvos fabrik. Nu ska en glaskub byggas utanför tegelfasaden som ny entré och en gammal trappa som leder upp till andra våning görs tillgänglig.

Första titt

SLA fick en första titt på det som ska bli Balthazars nya lokaler. Ombyggnadsarbetena har pågått en tid, men den första fasen är i sitt slutskede. Väggar och golv har fått nya ytor, men samtidigt bevaras delar av det gamla som en påminnelse om forna tiders industri.

På en av väggarna sitter en skylt som talar om att rökning faktiskt är tillåten under delar av arbetspasset. En kontrast till dagens renare industrimiljöer. Här ska en stor legohörna skapas liksom ett vetenskapligt café och en så kallad ”Smart fabrik”.

Det senare är ett samarbete mellan högskola och industri som ska visa vad smart industri är. Smart-fabriken ska på beställning av besökarna tillverka vr-glasögon. På plan två kommer också Balthazar samsas i hop med ASSAR, den innovationsmiljö som högskolan, GSP, IDC och Volvobolagen utvecklar tillsammans.

20 augusti stänger Balthazar igen sin publika verksamhet under två månader. Efterlängtat för personalen som har haft ett tufft 2017 där arbetsmiljön varit pressad på grund av ombyggnaderna. Läckage, buller och andra störningar har påverkat.

– Jag är stolt över medarbetarna som har stått ut, säger Lindgren.

Investerar 1,5 miljoner

28 oktober ska Balthazar öppna för allmänheten igen, men under den stängda perioden kommer de nuvarande ytorna i entréplanet renoveras och utställningarna förnyas. En vatten- och energidel kommer till, makerverkstaden förstärks. En ny matematikutställning har köpts in begagnad från Navet i Borås. Någon stor budget för satsningen har nämligen inte Lindgren.

Totalt investerar bolaget 1,5 miljoner kronor, men utan att få några extra medel från ägarna, Skövde kommun. Pengarna hämtas från driften och från tidigare överskott.

När Balthazar håller stängt kommer personalen jobba med sin mobila verksamhet ut mot skolorna.

17 jul 2017 06:00

17 jul 2017 21:49