Priserna sjunker på bostadsrätter

BOSTADSMARKNADEN: "Det måste någon gång slå i taket"

Priserna på bostadsrätterna i Västra Götaland har ökat mer än riket i övrigt.
I Skövde har dock priserna sjunkit de senaste månaderna. Men det är ingen kris i sikte.
– Absolut inte, säger Anders Ahlm, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån.

Under de senaste sex månaderna har priserna på bostadsrätter i Västra Götalands-regionen stigit med drygt 2 000 kronor till 36 538 kronor per kvadratmeter.

Därmed har länet haft en starkare prisutveckling än Sverige, där kvadratmeterpriset för bostadsrätter ökat med drygt 1 200 till 40 229 kronor.

548 sålda

Skillnaden har alltså minskat från 4 586 till 3 691 kronor per kvadratmeter. Totalt såldes 4290 bostadsrätter i Västra Götalands län mellan april och juni 2017, visar mäklarnas egen statistik som nyhetsbyrån Sirén gått igenom.

Sedan juli förra året har det sålts 548 bostadsrätter i Skövde för snittpriset 1,149 miljoner kronor och prisökningen ligger på över 13 procent.

Tittar man bara på perioden april–juni i år så har dock priserna sjunkit med 2,3 procent. Men det finns ingen anledning till oro enligt Anders Ahlm.

– Priserna åker upp och ner lite grann under ett år. Det har väl bara sålts billigare bostadsrätter ett tag, säger han till SLA.

”Blivit tuffare”

Även i storstadsområdena har prisrallyt på bostadsrätter bromsats in. Bankernas krav på amortering av lånen är en av anledningarna.

– Det har blivit tuffare, bankerna tittar inte bara på personerna i fråga som ska låna, utan de går även och kollar hur föreningarna ser ut, upplåningen hos dem och underhållsbitarna. Det tycker jag är jättebra, säger Ahlm.

Inte bara upp

Bostadsmarknaden i Skövde har varit stekhet i flera år, men den går ändå inte att jämföra med Stockholm och Göteborg.

– Vi har inte haft de kraftiga uppgångarna tycker jag, vi har följt med ganska bra. Men det är tveksamt att bara går uppåt och uppåt, det måste någon gång slå i taket.

Bostadsrättsmarknaden i Skövde

Sedan förra sommaren har det sålts 548 bostadsrätter i Skövde. Priserna ökade under tidsperioden med 13,1 procent.

Mellan april–juni 2017 såldes 135 bostadsrätter. Priserna sjönk med 2,3 procent under perioden. En bostadsrätt i Skövde kostar i dag 1,21 miljoner kronor i snitt. Pris per kvadratmeter:17 267 kronor.

Källa: Mäklarstatistik

17 jul 2017 06:00

17 jul 2017 06:00