11 aug 2017 15:14

11 aug 2017 15:14

Hembakt i rustik miljö

BREVIK: NYÖPPNAT. Bland bullar, kakor och svalor i en upprustad gammal lada.

I en stor gammal lada i ena änden av den egna trädgården i Brevik har paret Rikard Carlsson och Mia Matsson öppnat ett trädgårdscafé. Det blir en kort säsong i år, men nästa sommar räknar de med att köra på för fullt.

– Vi provar och trimmar in det hela lite, säger Rikard Carlsson, och skyfflar in en plåt med nyjästa småbröd i ugnen. Han och sambon Mia Matsson köpte gården i Brevik för fem år sedan, och flyttade hit för gott från Stockholm. Huset ligger hundra meter från hamnen och någon kilometer från badstranden; inget dåligt utgångsläge för ett sommarcafé. Mia är sjuksköterska och Rikard arbetar deltid som kock på Haganäset, och paret har haft lite olika funderingar på vad de skulle göra med gården. Tanken på ett pensionat förkastades på grund

av platsbrist, men ett och annat uthyrningsrum kan det nog bli framöver, och så cafét.

Matfamilj

I Rikards familj har man alltid hållit på med mat. Själv drev han ett café på Beckmans designhögskola i Stockholm tidigare, men har nu lämnat över det till sin bror för att satsa på verksamheten i Brevik.

– Vi har inte investerat i särskilt mycket dyra grejer, vi har handlat saker vi gillar på Blocket och mest köpt begagnad köksutrusning.

Vi slår oss ned ute i trädgården strax innan cafét öppnar vid lunchtid. Parets två hundar leker på gräsmattan, hönsen kacklar i hönsgården och sensommarrusiga svalor svischar ut och in från ladutaket.

Idéer

– Man kan ju göra allt möjligt med de här lokalerna, hålla fester, ordna grillkvällar eller ta hit trubadurer. Nyligen fick vi en förfrågan om att ordna julbord. Vi får väl tända upp i kaminen och så får folk klä på sig ordentligt så de inte fryser.

– Allting går att fixa, säger Rikard Carlsson optimistiskt.

– Vi provar och trimmar in det hela lite, säger Rikard Carlsson, och skyfflar in en plåt med nyjästa småbröd i ugnen. Han och sambon Mia Matsson köpte gården i Brevik för fem år sedan, och flyttade hit för gott från Stockholm. Huset ligger hundra meter från hamnen och någon kilometer från badstranden; inget dåligt utgångsläge för ett sommarcafé. Mia är sjuksköterska och Rikard arbetar deltid som kock på Haganäset, och paret har haft lite olika funderingar på vad de skulle göra med gården. Tanken på ett pensionat förkastades på grund

av platsbrist, men ett och annat uthyrningsrum kan det nog bli framöver, och så cafét.

Matfamilj

I Rikards familj har man alltid hållit på med mat. Själv drev han ett café på Beckmans designhögskola i Stockholm tidigare, men har nu lämnat över det till sin bror för att satsa på verksamheten i Brevik.

– Vi har inte investerat i särskilt mycket dyra grejer, vi har handlat saker vi gillar på Blocket och mest köpt begagnad köksutrusning.

Vi slår oss ned ute i trädgården strax innan cafét öppnar vid lunchtid. Parets två hundar leker på gräsmattan, hönsen kacklar i hönsgården och sensommarrusiga svalor svischar ut och in från ladutaket.

Idéer

– Man kan ju göra allt möjligt med de här lokalerna, hålla fester, ordna grillkvällar eller ta hit trubadurer. Nyligen fick vi en förfrågan om att ordna julbord. Vi får väl tända upp i kaminen och så får folk klä på sig ordentligt så de inte fryser.

– Allting går att fixa, säger Rikard Carlsson optimistiskt.

  • Malin Bring