12 aug 2017 11:00

12 aug 2017 11:00

Gemenskap på ridläger

LERDALA: "Att vara med hästarna är huvudsaken"

Mycket träning står på schemat på Bergs hästklubbs ridläger. Men det hinns också med annat som att bada och spela brännboll.
– Hästar och hästintresse är ett ensamarbete. Detta är gemenskap, säger föräldern Anna Lindén Magnusson.

Bergs hästklubb har som årlig tradition att ordna ridläger för sina yngre ryttare på Björnasäter i Lerdala. Årets upplaga startade under torsdagen och avslutas på lördagen.

– Det har varit väldigt varierande hur många som varit med, för några år sedan var det över 30 barn. I år är det tio töser mellan 6 och 12 år. Vi kör ett parallellt läger i Öglunda under fredag och lördag där ett gäng som är mellan 15 och 20 år är med, säger Anna Lindén Magnusson, förälder som liksom de andra föräldrarna hjälper till med olika saker på lägret.

Vad är tanken med lägret?

– Hästar och hästintresset är ett ensamarbete, man är i sitt eget stall, borstar och mockar. Man rider i skog och mark hemma. Detta är gemenskap, att tänka på laget. Först och främst får man två hela dagar då man får rida både dressyr och hoppning. Det är mycket träning under en kortare period.

Deltagarna har med sina egna hästar, alla har ponny, och det är tidig uppgång för att fodra hästarna och äta frukost.

– Vi sover på luftmadrass på rännet, diskar i kallvatten och går på bajamajor, lägerliv kort och gott. Vi åker och badar, vi har spelat brännboll i hagen och haft musikquiz. Barnen tycker det är roligt att hoppa även utan häst, så de arrangerar egna träningar.

SLA pratade med Maja Galle, 12 år, Thea Karlsson, 12 år, Ida Magnusson, 9 år, och Tilda Redzic, 11 år, som tycker det är toppen på lägret. De träffar kompisar eller skaffar sig nya kompisar.

– Att vara med hästarna är huvudsaken, säger Thea Karlsson.

De berättar att de i hoppning för Åsa Alsterlund bland annat har lärt sig att räta upp sig inför och efter hindren. I dressyr för Christian Eriksson har de till exempel lärt sig hur mycket man ska forma i svängarna.

Lägret avslutas under lördagen med tävlingen Pricka tiden.

– Man rider en runda var över ett antal hinder, sedan ska man försöka rida ett varv till på samma tid, berättar Anna Lindén Magnusson.

Den som kommer närmast sin första tid vinner ära och berömmelse.

Bergs hästklubb har som årlig tradition att ordna ridläger för sina yngre ryttare på Björnasäter i Lerdala. Årets upplaga startade under torsdagen och avslutas på lördagen.

– Det har varit väldigt varierande hur många som varit med, för några år sedan var det över 30 barn. I år är det tio töser mellan 6 och 12 år. Vi kör ett parallellt läger i Öglunda under fredag och lördag där ett gäng som är mellan 15 och 20 år är med, säger Anna Lindén Magnusson, förälder som liksom de andra föräldrarna hjälper till med olika saker på lägret.

Vad är tanken med lägret?

– Hästar och hästintresset är ett ensamarbete, man är i sitt eget stall, borstar och mockar. Man rider i skog och mark hemma. Detta är gemenskap, att tänka på laget. Först och främst får man två hela dagar då man får rida både dressyr och hoppning. Det är mycket träning under en kortare period.

Deltagarna har med sina egna hästar, alla har ponny, och det är tidig uppgång för att fodra hästarna och äta frukost.

– Vi sover på luftmadrass på rännet, diskar i kallvatten och går på bajamajor, lägerliv kort och gott. Vi åker och badar, vi har spelat brännboll i hagen och haft musikquiz. Barnen tycker det är roligt att hoppa även utan häst, så de arrangerar egna träningar.

SLA pratade med Maja Galle, 12 år, Thea Karlsson, 12 år, Ida Magnusson, 9 år, och Tilda Redzic, 11 år, som tycker det är toppen på lägret. De träffar kompisar eller skaffar sig nya kompisar.

– Att vara med hästarna är huvudsaken, säger Thea Karlsson.

De berättar att de i hoppning för Åsa Alsterlund bland annat har lärt sig att räta upp sig inför och efter hindren. I dressyr för Christian Eriksson har de till exempel lärt sig hur mycket man ska forma i svängarna.

Lägret avslutas under lördagen med tävlingen Pricka tiden.

– Man rider en runda var över ett antal hinder, sedan ska man försöka rida ett varv till på samma tid, berättar Anna Lindén Magnusson.

Den som kommer närmast sin första tid vinner ära och berömmelse.