Traditionell mässa lockade många

SKÖVDE: Helensmässan arrangerades för 37:e gången

Med klassiska gurkor och slöjdarbete lockades många besökare till Helensmässan. En mässa som har anordnats 37 gånger.
– Tjusningen är att det är en gammal tradition, berättade gurkmadamen Anita Romlin.

När den andra helgen i augusti tog sin början var det åter dags för Helensmässan i Skövde. Med ett utbud av bland annat välkända gurkor öppnade marknaden på lördagsmorgonen.

– Det finns också ett stort utbud av andra närproducerade varor så som grönsaker, blommor och nyslungad honung, berättade Birgitta Carlsson som är arrangör och ordförande i Skaraborgs Hemslöjdsförening som också var på plats.

En tradition

Att Helensmässan har en lång historia är en viktig del av arrangemangets charm menar gurkmadamen och arrangören Anita Romlin.

– Det här är en tradition och det är 37:e året vi har det här. Från början hette det Elinsmässan och då brukade man sälja sina hemodlade varor. Det var en torgmarknad kan man säga. Nu organiserar vi det på ett annat sätt.

Mässan arrangeras av Skaraborgs hemslöjdsförening, Myrstacken Rättvis Handel och butiken Förr som bjuder in personer till att stå vid olika bord och sälja sina lokala produkter.

Många besökare

En av de försäljningar som hade längst kö på lördagen var gurkförsäljningen som är ett ständigt populärt inslag på Helensmässan. Ning Wu som var på besök med familjen från Göteborg passade på att köpa två påsar.

– Semestern är snart slut så vi turistar lite i Sverige. Gurkan var jättegod och vi har hört att den var känd så vi måste ta hem och prova.

Hemslöjdsföreningen öppnade också upp sina dörrar där slöjdare bland annat satt och vävde, tvinnade garn och gjorde luffarslöjd.

– Det är roligt, berättade nioåriga Hugo Martinsson som satt och tittade på hur man knypplar.

  • Joacim F Kaiberger

12 aug 2017 14:29

12 aug 2017 15:30