16 aug 2017 14:07

16 aug 2017 14:07

Våldtog berusad och sovande kvinna

SKÖVDE: Man dömd till skyddstillsyn

En ung man döms av tingsrätten för att ha våldtagit en sovande och berusad kvinna. Påföljden blir skyddstillsyn med särskild föreskrift om att han ska genomgå ett behandlingsprogram.

Mannen åtalades tidigare i somras misstänkt för en våldtäkt som skedde i slutet av förra året. Han skulle enligt åklagaren ha utnyttjat det faktum att en kvinna som han träffade i en kamrats lägenhet i Skövde var berusad och sov. Hon befann sig därmed i en särskilt utsatt situation.

Mannen förnekade under rättegången att han hade våldtagit kvinnan och hävdade i stället att det var kvinnan som hade tagit initiativet. Men i den dom som Skaraborgs tingsrätt nyligen meddelade framgår att domstolen anser att kvinnans uppgifter kring händelsen får stöd av andra uppgifter i ärendet. ”Tingsrätten finner det därför ställt utom allt rimligt tvivel att kvinnan varit berusad och sov när XX genomfört ett samlag med henne. Det är för tingsrätten helt uppenbart att kvinnan då befunnit sig i en särskilt utsatt situation och att XX på ett otillbörligt sätt utnyttjat detta”.

Mannen, som var 17 år när brottet begicks, döms för våldtäkt till skyddstillsyn. Han ska också genomgå ett program för sexualbrottsdömda män. Mannen ska dessutom betala 115 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Mannen åtalades tidigare i somras misstänkt för en våldtäkt som skedde i slutet av förra året. Han skulle enligt åklagaren ha utnyttjat det faktum att en kvinna som han träffade i en kamrats lägenhet i Skövde var berusad och sov. Hon befann sig därmed i en särskilt utsatt situation.

Mannen förnekade under rättegången att han hade våldtagit kvinnan och hävdade i stället att det var kvinnan som hade tagit initiativet. Men i den dom som Skaraborgs tingsrätt nyligen meddelade framgår att domstolen anser att kvinnans uppgifter kring händelsen får stöd av andra uppgifter i ärendet. ”Tingsrätten finner det därför ställt utom allt rimligt tvivel att kvinnan varit berusad och sov när XX genomfört ett samlag med henne. Det är för tingsrätten helt uppenbart att kvinnan då befunnit sig i en särskilt utsatt situation och att XX på ett otillbörligt sätt utnyttjat detta”.

Mannen, som var 17 år när brottet begicks, döms för våldtäkt till skyddstillsyn. Han ska också genomgå ett program för sexualbrottsdömda män. Mannen ska dessutom betala 115 000 kronor i skadestånd till kvinnan.