Storsatsning på miljövänlig energi

SKÖVDE: Skövdebostäder installerar solcellspaneler i Ryd

Ny teknik och bättre lönsamhet lockar Skövdebostäder att storsatsa på solenergi. Först ut är Aspö, Ekedal och Timmervägen i Ryd – och senare ska solceller installeras i bolagets samtliga områden.
– I grunden är det miljöaspekten och hållbarhet som ligger bakom, säger vd:n Dan Sandén.

Det nya bostadsområdet Aspö Eko-logis tredje etapp (radhusen) är under färdigställande och på carportarnas tak kommer ett stort antal solcellspaneler installeras under den närmaste tiden.

När hela anläggningen är i drift beräknas solcellerna producera 105 000 kilowattimmar per år.

– Under sommarmånaderna kommer anläggningen att generera mer el än vad vi behöver och vi kommer att kunna sälja överskotts-el till Skövdes elnät och på det viset reducera våra kostnader, säger Sandén till SLA.

Kalkylen för solenergins effekter på driftskostnaderna är beräknad i Aspös hyressättning.

Även i det pågående bygget på Ekedal och det kommande i Frostaliden kommer Skövdebostäder att använda sig av solcellsteknik på taken.

– All nyproduktion framöver kommer att få någon form av solenergi, säger Dan Sandén.

Lönsamt

Nästa steg är att installera solcellsanläggningar i samtliga befintliga bostadsområden. Först ut är Timmervägen i Ryd där arbetet påbörjas om några veckor.

– Främst av miljö- och hållbarhetsskäl men också för att tekniken blivit effektivare, billigare och därmed även lönsammare, säger Dan Sandén.

Förr placerades många anläggningar för solenergi enbart i söderläge men så är inte fallet numera.

– Solceller fungerar nu även i andra väderstreck och det bidrar också till att möjligheterna ökar. Utvecklingen går snabbt och det finns i dag exempel på både tak och husfasader där solceller är integrerade direkt i byggnaden.

22 aug 2017 06:00

22 aug 2017 06:00