12 sep 2017 06:00

12 sep 2017 06:00

Gammal scenteknik hos teatern

KULTUR: Konstruktionen härrör från 1800-talet

Lingångarna, alltså hissningsanordningarna vid Stadsteatern i Skövde är över 50 år gamla. Konstruktionen härrör från 1800-talet. I årtionden har det talats om renovering men inget händer.

En föreställning vid Stadsteatern i Skövde kan ha upp mot 15 scenbyten per föreställning. Då hissas de såkallade ribborna, där dekor och ljus hänger, upp och ned. Och fort ska det gå.

– Det är oftast stressigt och mörkt när vi arbetar under föreställningen, det gäller att ha koll på grejerna. Har man inte rätt vikt på linorna kan det rasa i scengolvet och då är det troligen godnatt, säger scenmästaren Per ”Pelle” Nilsson, som har arbetat på teatern i över 30 år.

Bör få motordrivna

Redan när han började på 1980-talet var de manuella lingångarna relativt gamla. De sattes upp i samband med att Stadsteatern byggdes år 1964.

– Under 1990-talet kom de moderniserade lingångarna, som är drivna av motorer. Vi har några stycken här i Skövde, men samtliga borde vara motordrivna, hävdar Per Nilsson.

Och utvecklar:

– Det kan lätt ske olyckor med de här gamla manuella grejerna. Är ribborna tungt lastade måste man lägga på motvikt på linorna. Det är inte alltid lätt att uppskatta vad ribborna väger med all utrustning. Är de lastade med för lite vikt och linorna börjar rulla går det inte att stoppa, de väger över 100 kilo. Det har hänt mig en gång, då trasades mina händer sönder av linorna när jag försökte stoppa dem. Det har skett allvarliga olyckor på andra teatrar, säger Nilsson.

Andra prioritet

Nu har kultur- och fritidsnämnden åter tagit upp frågan om en renovering av scentekniken. Vid deras senaste sammanträde sattes prioriteringarna för investeringar åren 2019-2021. En upprustning av scentekniken är dock tvåa på prioriteringslistan. Om planerna förverkligas kan en renovering ske först sommaren 2019.

– Det är en stor investering och ett stort arbete. Arbetena kommer säkerligen ta minst en sommarsäsong att göra. Men det är givetvis mycket välkommet om det nu kommer att göras, fortsätter Per Nilsson.

En föreställning vid Stadsteatern i Skövde kan ha upp mot 15 scenbyten per föreställning. Då hissas de såkallade ribborna, där dekor och ljus hänger, upp och ned. Och fort ska det gå.

– Det är oftast stressigt och mörkt när vi arbetar under föreställningen, det gäller att ha koll på grejerna. Har man inte rätt vikt på linorna kan det rasa i scengolvet och då är det troligen godnatt, säger scenmästaren Per ”Pelle” Nilsson, som har arbetat på teatern i över 30 år.

Bör få motordrivna

Redan när han började på 1980-talet var de manuella lingångarna relativt gamla. De sattes upp i samband med att Stadsteatern byggdes år 1964.

– Under 1990-talet kom de moderniserade lingångarna, som är drivna av motorer. Vi har några stycken här i Skövde, men samtliga borde vara motordrivna, hävdar Per Nilsson.

Och utvecklar:

– Det kan lätt ske olyckor med de här gamla manuella grejerna. Är ribborna tungt lastade måste man lägga på motvikt på linorna. Det är inte alltid lätt att uppskatta vad ribborna väger med all utrustning. Är de lastade med för lite vikt och linorna börjar rulla går det inte att stoppa, de väger över 100 kilo. Det har hänt mig en gång, då trasades mina händer sönder av linorna när jag försökte stoppa dem. Det har skett allvarliga olyckor på andra teatrar, säger Nilsson.

Andra prioritet

Nu har kultur- och fritidsnämnden åter tagit upp frågan om en renovering av scentekniken. Vid deras senaste sammanträde sattes prioriteringarna för investeringar åren 2019-2021. En upprustning av scentekniken är dock tvåa på prioriteringslistan. Om planerna förverkligas kan en renovering ske först sommaren 2019.

– Det är en stor investering och ett stort arbete. Arbetena kommer säkerligen ta minst en sommarsäsong att göra. Men det är givetvis mycket välkommet om det nu kommer att göras, fortsätter Per Nilsson.