Konstmuseet närmar sig nyöppning

SKÖVDE: Flera nya utställningar

På Skövde konstmuseum har det skett många förändringar. Snart nyöppnar man museet med en helt ny basutställning, förändrade utställningsytor och mycket mer.

En trappa upp i Skövde kulturhus har det tidigare funnits en konsthall och ett konstmuseum. Men i och med de ombyggnationer som har pågått i fem månader slår man nu ihop de båda till ett enda stort museum och ändrar samtidigt på museets upplägg.

Tre konstnärer

I samband med ombyggnationen undersökte man vilka förutsättningar som fanns gällande vilken konst som kunde pryda väggarna. Vid en genomgång av museets samling på uppåt 6 000 konstverk upptäckte man att den dominerades konstnärerna Anna Sjödahl, Elli Hemberg och Ester Henning.

– Bara de kvinnornas konst är nästan två tredjedelar av hela samlingen. Sen är det någonting vi har jobbat vidare med. Eftersom vi har så mycket och kan så mycket måste vi visa upp det, påpekar Christina Törnqvist, samlingsansvarig.

En annan tanke som man har arbetet mycket med inför nyöppnandet är att lätt kunna byta ut tavlor på museet utan att påverka den ordinarie utställningen.

– Vi har gjort på det sättet att vi ska kunna plocka ner ganska mycket för att kunna göra tillfälliga utställningar men ändå kunna ha alla tre konstnärer representerade, menar Thomas Oldrell, konstchef.

Kreativitet

På museet har man tidigare haft en öppen verkstad med ett bord med material som har gett möjligheten till eget skapande som nu har utvecklats inför nyöppnandet den 14 september. Den pedagogiska verksamheten finns nu inne i själva museet där det har skapats ett område med sittkuddar och hyllor fyllda av material som kan användas för skapande.

– Här kommer det vara olika typer av stationer man kan jobba med, bland annat kan man göra animerad film, säger Thomas Oldrell, konstchef.

På konstmuseets andra plan är museets resterande konstsamling uppdelade i fyra nya olika teman; konsten och konstnärlig nyfiken, konsten och drömmen, konsten och samhället samt konsten bortom föremålet. Inom det sistnämnda temat kommer bland annat konstnären Monique Wernhamn verk om arbete att finnas vid nyöppnandet.

  • Joacim F Kaiberger

12 sep 2017 19:35

12 sep 2017 19:35