Stor brist på taxichaufförer

ARBETE: Arbetsförmedlingen höll rekryteringsmässa i Skövde

Ett 60-tal taxichaufförer saknas i Skaraborg och taxibolagen vittnar om att det blivit ett bristyrke. Arbetsförmedlingen i Skövde höll i går en rekryteringsmässa där arbetsgivare fick träffa arbetssökande.

Ett tiotal trafikföretag och ett antal branschorganisationer mötte ett 50-tal arbetssökande i Arbetsförmedlingens lokaler i går. Och många taxiföretagare vittnade om att chaufförsyrket har blivit ett bristyrke.

– Det har blivit svårt att anställa de sista åren, sade Michael Jakobsson vid Taxi Kurir i Skövde.

Bolaget tar nästa år över sjukresorna i Skövde - detta efter att ha vunnit en upphandling från Västtrafik.

– Det gör att vi behöver anställa ett 40-tal nya förare i länet. Jag tror faktiskt att jag har träffat flera framtida taxichaufförer på den här mässan nu. Det var en stor blandning av människor, nästan ett tvärsnitt av befolkningen och det är bra, fortsatte Jakobsson.

Han efterfrågar dock fler kvinnliga taxichaufförer i yrket.

– Jag har mycket positiva erfarenheter från kvinnliga taxichaufförer. Det är synd att kvinnor verkar drar sig för att bli taxichaufförer för de behövs verkligen här. I vårt taxibolag ska vi ha hälften kvinnor och hälften män, sade Jakobsson.

Även Mariestads Taxi AB ställde ut på rekryteringsmässan. De söker efter en handfull extrapersonal.

– Arbetsförmedlingen kan hjälpa oss att få hit arbetssökande, för de kommer inte in på taxistationen direkt. Däremot tror jag inte att Arbetsförmedlingen kan hjälpa oss att anställa genom via sina utbildningar, sade Peter Karlsson.

Katarina Segerstedt i Moholm var en av de som besökte mässan:

– Jag vill testa något nytt yrke, men vet inte så mycket om taxibranschen ännu. Jag har inte bestämt mig om jag ska satsa på taxi, men det är helt klart intressant, sade hon.

Rekryteringsmässan genomfördes av Arbetsförmedlingen och det nya branschrådet Taxi Skaraborg för taxiföretagare i Skaraborg.

– Har vi inte tillräckligt med förare kan inte Västtrafik utföra sitt huvuduppdrag. Den här mässan är det första steget för att få upp statusen för taxiyrket. Det är mycket mer än att köra bil, man måste kunna hantera människor, sade Linda Lawrance Brown, ordförande i Taxi Skaraborg.

12 sep 2017 17:22

12 sep 2017 20:10