13 sep 2017 17:44

13 sep 2017 17:44

Nytt rekord för förtidsröstningen

KYRKOVALET: Så många har redan röstat inför söndagens kyrkoval

Över 400 har förtidsröstat i Skövde församling inför söndagens kyrkoval. Det är ett nytt rekord i antalet förtidsröster i församlingen. – Nu hoppas vi att det totala valdeltagandet går upp, säger Sven-Arne Floryd, ordförande i valnämnden.

På söndag är det kyrkoval i Sverige, något som i folkmun beskrivs som det ”bortglömda” valet. Men i Skövde församling har de tvärtemot tidigare märkt ett större intresse för kyrkovalet i år. I alla fall har årets förtidsröster passerat det förra valets röster i förtid med över 80 röster.

– Vi har fått ett nytt rekord i antalet förtidsröster, totalt har 430 personer förtidsröstat hittills och det är mer än i något tidigare kyrkoval. Vi passerade det tidigare valets förtidsröster redan under tisdagen. Nu hoppas vi att det totala valdeltagandet går upp, berättar Sven-Arne Floryd, ordförande i valnämnden.

Och utvecklar:

– Jag vet att många pratar om att det här är ett bortglömt val, men jag ser det inte så. Jag tror det handlar om att den breda allmänheten inte är medveten om vad det här valet betyder, säger Floryd.

I Skövde kommun finns det fyra församlingar, Skövde församling är den största. På söndag får medlemmar i Svenska kyrkan välja de nomineringsgrupper som ska representera det lokala kyrkofullmäktige, regionala stiftfullmäktige och nationella kyrkomötet. I Skövde församling är cirka 21 400 personer röstberättigade.

På söndag är det kyrkoval i Sverige, något som i folkmun beskrivs som det ”bortglömda” valet. Men i Skövde församling har de tvärtemot tidigare märkt ett större intresse för kyrkovalet i år. I alla fall har årets förtidsröster passerat det förra valets röster i förtid med över 80 röster.

– Vi har fått ett nytt rekord i antalet förtidsröster, totalt har 430 personer förtidsröstat hittills och det är mer än i något tidigare kyrkoval. Vi passerade det tidigare valets förtidsröster redan under tisdagen. Nu hoppas vi att det totala valdeltagandet går upp, berättar Sven-Arne Floryd, ordförande i valnämnden.

Och utvecklar:

– Jag vet att många pratar om att det här är ett bortglömt val, men jag ser det inte så. Jag tror det handlar om att den breda allmänheten inte är medveten om vad det här valet betyder, säger Floryd.

I Skövde kommun finns det fyra församlingar, Skövde församling är den största. På söndag får medlemmar i Svenska kyrkan välja de nomineringsgrupper som ska representera det lokala kyrkofullmäktige, regionala stiftfullmäktige och nationella kyrkomötet. I Skövde församling är cirka 21 400 personer röstberättigade.