26 sep 2017 12:15

26 sep 2017 12:15

Här filmas du – kameror sätts upp i centrum

FULLMÄKTIGE: (S): "Jag förstår inte hur man ska bli tryggare"Ja till kameraövervakning i Skövde

Brottsutsatta områden i Skövde – som kroggator, Hertig Johans torg och Södra Ryd ska kameraövervakas under tre år. Det beslutade kommunfullmäktige efter en utdragen debatt i kommunfullmäktige i måndags.

Under tre år ska kameraövervakning på offentliga platser testas i centrala Skövde. I första hand är platserna Hertig Johans torg, kroggatorna Sankt Sigfridsgatan och Långgatan och Södra Ryds centrum aktuella. Kamerorna som ska vara i drift dygnet runt ska följas av en operatör på bevakningsbolaget Securitas. Försöksperioden kommer kosta skattebetalarna cirka 540 000 kronor.

I fjol lade Alliansen förslaget, ett förslag som fått en projektplan efter att kommunens tjänstemän arbetat fram det. Men det var inte utan komplikationer som projektplanen röstades igenom i kommunfullmäktige under måndagskvällen.

– Det kommer ta många år innan poliserna i vårt land blir fler, ett land där antalet poliser per invånare redan är det tredje lägsta i hela EU. Det ställer krav på oss att vi måste agera. Det sker allvarliga brott varje helg i centrala Skövde. I vårt förslag ska kameror sättas upp i brottsutsatta områden. Kamerorna ska i realtid följas av en operatör, för att upptäcka, larma och ingripa vid brott, sade Anders G Johansson, (M), som också författat förslaget.

”Lagen är krånglig”

Johansson lyfte också fram dagens kameraövervakningslag som han menar försvårar för samhället. Då det är krångligt att få tillstånd för att få övervaka med kameror.

– Länsstyrelsen slog nyligen ned på de harmlösa webbkamerorna i centrum. Kommunen har två gånger tidigare försökt få tillstånd för övervakningskameror, då har vi också fått avslag. Nu har regeringen insett att lagen är otidsenlig och den kommer att ersättas i maj nästa år, sade Johansson.

Efter Johanssons inledande tal dröjde det inte förrän talarlistan var lång i fullmäktigesalen.

Marie Ekman, (S), yrkade avslag, hon tror inte att kamerorna ökar tryggheten.

– Det är lätt att komma med förslag som ger falsk trygghet. Vi ska bota symptomen i stället, vi ska ta tag i grundproblemen och arbeta långsiktigt. Skövde är en trygg stad att leva i. Vi i oppositionen tycker inte kameraövervakning är rätt väg att gå, vi har fått två avslag tidigare i kommunen. Det är bättre att arbeta långsiktigt. Minskad alkoholkonsumtion, bättre belysning på utsatta platser och att ha fler vuxna på stan. Och i Södra Ryd upplever befolkningen trygghet, det har blivit mycket lugnare där.

”Varför övervakning”

Per-Erik Gustafsson, (S), ifrågasatte övervakning:

– Varför ha övervakning på mitt torg hemma i Ryd när jag går till den lokala grillen. Jag förstår inte vad man blir tryggare av att det sitter kameror ute i samhället. Det finns många platser som inte blir övervakade. Det kostar dessutom pengar att ha någon som kollar på övervakningsbilderna, sade Per-Erik

Fullmäktige beslöt efter en livlig debatt att ge bifall till förslaget. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet reserverade sig mot förslaget. Liberalerna och Miljöpartiet yrkade bifall.

Under tre år ska kameraövervakning på offentliga platser testas i centrala Skövde. I första hand är platserna Hertig Johans torg, kroggatorna Sankt Sigfridsgatan och Långgatan och Södra Ryds centrum aktuella. Kamerorna som ska vara i drift dygnet runt ska följas av en operatör på bevakningsbolaget Securitas. Försöksperioden kommer kosta skattebetalarna cirka 540 000 kronor.

I fjol lade Alliansen förslaget, ett förslag som fått en projektplan efter att kommunens tjänstemän arbetat fram det. Men det var inte utan komplikationer som projektplanen röstades igenom i kommunfullmäktige under måndagskvällen.

– Det kommer ta många år innan poliserna i vårt land blir fler, ett land där antalet poliser per invånare redan är det tredje lägsta i hela EU. Det ställer krav på oss att vi måste agera. Det sker allvarliga brott varje helg i centrala Skövde. I vårt förslag ska kameror sättas upp i brottsutsatta områden. Kamerorna ska i realtid följas av en operatör, för att upptäcka, larma och ingripa vid brott, sade Anders G Johansson, (M), som också författat förslaget.

”Lagen är krånglig”

Johansson lyfte också fram dagens kameraövervakningslag som han menar försvårar för samhället. Då det är krångligt att få tillstånd för att få övervaka med kameror.

– Länsstyrelsen slog nyligen ned på de harmlösa webbkamerorna i centrum. Kommunen har två gånger tidigare försökt få tillstånd för övervakningskameror, då har vi också fått avslag. Nu har regeringen insett att lagen är otidsenlig och den kommer att ersättas i maj nästa år, sade Johansson.

Efter Johanssons inledande tal dröjde det inte förrän talarlistan var lång i fullmäktigesalen.

Marie Ekman, (S), yrkade avslag, hon tror inte att kamerorna ökar tryggheten.

– Det är lätt att komma med förslag som ger falsk trygghet. Vi ska bota symptomen i stället, vi ska ta tag i grundproblemen och arbeta långsiktigt. Skövde är en trygg stad att leva i. Vi i oppositionen tycker inte kameraövervakning är rätt väg att gå, vi har fått två avslag tidigare i kommunen. Det är bättre att arbeta långsiktigt. Minskad alkoholkonsumtion, bättre belysning på utsatta platser och att ha fler vuxna på stan. Och i Södra Ryd upplever befolkningen trygghet, det har blivit mycket lugnare där.

”Varför övervakning”

Per-Erik Gustafsson, (S), ifrågasatte övervakning:

– Varför ha övervakning på mitt torg hemma i Ryd när jag går till den lokala grillen. Jag förstår inte vad man blir tryggare av att det sitter kameror ute i samhället. Det finns många platser som inte blir övervakade. Det kostar dessutom pengar att ha någon som kollar på övervakningsbilderna, sade Per-Erik

Fullmäktige beslöt efter en livlig debatt att ge bifall till förslaget. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet reserverade sig mot förslaget. Liberalerna och Miljöpartiet yrkade bifall.