11 okt 2017 17:23

11 okt 2017 17:23

De kan – men får inte anställa

ARBETSMARKNAD: Erikshjälpen frågande till regeringens regler

Erikshjälpen vill hjälpa människor att ta det första steget in på arbetsmarknaden, men på grund av regeringens regler så är inte detta möjligt. Nu ifrågasätter man regeringens argument.

I maj 2016 invigdes Erikshjälpens second hand-butik Gengåvan på Lunden i Skövde. På 1700 kvadratmeters yta kan kunder fynda kläder och heminredning och samtidigt göra en god gärning för behövande. Arbetskraften i butiken utgörs av volontärer, personer i arbetsmarknadspraktik och anställda.

– I en butik av den storlek som finns i Skövde så kan jag tänka mig att det under ett år jobbar cirka 100 volontärer, 50-75 personer som har arbetsmarknadspraktik och fem till åtta anställda, säger Tomas Bjöersdorff som är vd för Erikshjälpen second hand till SLA.

Bjöersdorff menar att antalet anställda skulle kunna höjas avsevärt om regeringen ändrade sina regler. I en debattartikel på SVT Opinion så ifrågasätter man nu regeringens val att ersätta Fas 3 med 20 000 nya extratjänster inom offentlig verksamhet, näringslivet och den ideella sektorn fram till år 2020. Regeringens regler innebär att Erikshjälpen inte omfattas av förutsättningarna för extratjänster och därmed får de inte erbjuda arbetssökande anställning, trots att de kan. Detta pågrund av att man är en ideell förening som driver ekonomisk verksamhet. Extratjänster kan bland annat tillsättas hos de som bedriver kulturell verksamhet, trossamfund och ideella föreningar inom social hjälpverksamhet.

– Vi skulle kunna ta emot runt tusen personer i våra second hand-butiker i landet, så vi förstår inte varför regeringen vill stänga ute oss.

I maj 2016 invigdes Erikshjälpens second hand-butik Gengåvan på Lunden i Skövde. På 1700 kvadratmeters yta kan kunder fynda kläder och heminredning och samtidigt göra en god gärning för behövande. Arbetskraften i butiken utgörs av volontärer, personer i arbetsmarknadspraktik och anställda.

– I en butik av den storlek som finns i Skövde så kan jag tänka mig att det under ett år jobbar cirka 100 volontärer, 50-75 personer som har arbetsmarknadspraktik och fem till åtta anställda, säger Tomas Bjöersdorff som är vd för Erikshjälpen second hand till SLA.

Bjöersdorff menar att antalet anställda skulle kunna höjas avsevärt om regeringen ändrade sina regler. I en debattartikel på SVT Opinion så ifrågasätter man nu regeringens val att ersätta Fas 3 med 20 000 nya extratjänster inom offentlig verksamhet, näringslivet och den ideella sektorn fram till år 2020. Regeringens regler innebär att Erikshjälpen inte omfattas av förutsättningarna för extratjänster och därmed får de inte erbjuda arbetssökande anställning, trots att de kan. Detta pågrund av att man är en ideell förening som driver ekonomisk verksamhet. Extratjänster kan bland annat tillsättas hos de som bedriver kulturell verksamhet, trossamfund och ideella föreningar inom social hjälpverksamhet.

– Vi skulle kunna ta emot runt tusen personer i våra second hand-butiker i landet, så vi förstår inte varför regeringen vill stänga ute oss.

  • Anna Leijon