11 okt 2017 14:25

11 okt 2017 14:25

Det råder brist på byggarbetare och yrkeschaufförer

ARBETSFÖRMEDLINGEN: Brist på kompetens

Hantverkare och yrkeschaufförer är yrkeskategorier som behövs på arbetsmarknaden.
– Där finns det goda jobbmöjligheter för ungdomar, säger Sara Andersson på Arbetsförmedlingens analysavdelning.

Arbetsförmedlingen höll en informationsträff för studie- och yrkesvägledare inför elevernas gymnasieval.

– Det är en positiv utveckling av arbetsmarknaden i den här delen av landet. Tyvärr är det dåligt intresse för de yrkesförberedande programmen. Det är allt för få ungdomar som väljer dem men det är där de stora behoven är på arbetsmarknaden.

Stor efterfrågan

De kompetenser som det råder brist på är inom hantverksyrken av olika slag som inom bygg- och anläggning där behovet har ökat den sista tiden.

– Det är stor efterfrågan på kompetens och de ungdomar som väljer ett yrkesförberedande program på gymnasiet har de bästa jobbmöjligheterna efter gymnasiet och läser man in högskolebehörighet stänger man inga dörrar. Inom bryggbranschen är det brist inom samtliga yrkeskategorier även byggingenjörer.

Inom industrin behövs cnc-operatörer, svetsare och bilmekaniker bland annat och det är även brist inom pedagogiska arbeten, teknik, data och IT samt hotell och restaurang.

– Går man vård och omsorgsprogrammet har man garanterat jobb lång tid framåt. Det är stor efterfrågan på undersköterskor i dag och om fem till tio år kommer behovet vara ännu större med den befolkningsutveckling vi har med många äldre.

Inom transportsektorn

Det råder även stor brist på yrkeschaufförer inom transportbranschen och i yrken där många går i pension framöver som tandsköterskor. Bland de eftergymnasiala utbildningarna finns behov av läkare, sjuksköterskor, lärare och ingenjörer och då framför allt inom IT. Nyckeln till jobb är en gymnasieexamen, men även svenska språket och körkort och de som har svårt att komma in på arbetsmarknaden blir fler.

– Vi ser att de i de utsatta grupperna ökar. De som inte har slutfört gymnasiet, nyanlända och långtidsarbetslösa funktionsnedsatta har det tufft in på arbetsmarknaden, säger Susanne Yngve, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen höll en informationsträff för studie- och yrkesvägledare inför elevernas gymnasieval.

– Det är en positiv utveckling av arbetsmarknaden i den här delen av landet. Tyvärr är det dåligt intresse för de yrkesförberedande programmen. Det är allt för få ungdomar som väljer dem men det är där de stora behoven är på arbetsmarknaden.

Stor efterfrågan

De kompetenser som det råder brist på är inom hantverksyrken av olika slag som inom bygg- och anläggning där behovet har ökat den sista tiden.

– Det är stor efterfrågan på kompetens och de ungdomar som väljer ett yrkesförberedande program på gymnasiet har de bästa jobbmöjligheterna efter gymnasiet och läser man in högskolebehörighet stänger man inga dörrar. Inom bryggbranschen är det brist inom samtliga yrkeskategorier även byggingenjörer.

Inom industrin behövs cnc-operatörer, svetsare och bilmekaniker bland annat och det är även brist inom pedagogiska arbeten, teknik, data och IT samt hotell och restaurang.

– Går man vård och omsorgsprogrammet har man garanterat jobb lång tid framåt. Det är stor efterfrågan på undersköterskor i dag och om fem till tio år kommer behovet vara ännu större med den befolkningsutveckling vi har med många äldre.

Inom transportsektorn

Det råder även stor brist på yrkeschaufförer inom transportbranschen och i yrken där många går i pension framöver som tandsköterskor. Bland de eftergymnasiala utbildningarna finns behov av läkare, sjuksköterskor, lärare och ingenjörer och då framför allt inom IT. Nyckeln till jobb är en gymnasieexamen, men även svenska språket och körkort och de som har svårt att komma in på arbetsmarknaden blir fler.

– Vi ser att de i de utsatta grupperna ökar. De som inte har slutfört gymnasiet, nyanlända och långtidsarbetslösa funktionsnedsatta har det tufft in på arbetsmarknaden, säger Susanne Yngve, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen.

  • Anneli Malm