14 nov 2017 17:37

14 nov 2017 17:37

Bomb briserade i brinnande lägenhet – här utbildas hela länet

HASSLUM: Hundra insatsledare övar ledningsansvaret vid kemiska olyckor

En bomb tros ha exploderat i en brinnande lägenhet där en person kan vara instängd. Det är osäkert om räddningstjänsten kan gå in.
Den här veckan övar ett hundratal insatsledare från länet hanteringen av kemiska olyckor vid övningsfältet i Hasslum.

Räddningstjänsten Östra Skaraborg, Rös, är navet för att hantera kemiska olyckor i Västra Götaland. En av sex containrar med kemiska instrument från MSB är placerade i Skövde - för att snabbt kunna rycka ut och bistå en räddningsinsats vid en större olycka i Västsverige.

Under tisdagen inleddes en utbildning för ett hundratal insatsledare från räddningstjänsterna i länet, genom teori och teoretiska övningar övas de i att ta ledningsansvar i ett antal simulerade situationer.

– Det handlar om hur vi insatsledare ska indikera kemiska ämnen, alltså hur vi ska organisera våra brandmän vid olika typer av kemiska olyckor. Hur, var och när vi ska sätta riskområden, säger Robert Zeiditz, chef för den operativa avdelningen i Rös.

Och utvecklar:

– Det bränner i skinnet när vi går för nära en brand, men kroppens sinnen kan oftast inte avgöra säkerhetsavstånden vid kemiska olyckor. Här får insatsledarna lära sig hur de ska hantera de kemiska ämnena och instrumenten som mäter dem, säger han.

Svåra situationer

Bland annat övades ledningsansvaret vid en lägenhetsbrand där en bomb misstänks ha briserat, men också hur en insats ska organiseras där 200 liter frätande svavelsyra läckt ut.

En av de medverkande är Svante Karlsson, insatschef vid räddningstjänsten i storgöteborg.

– Rös är en viktig spjutspets i Västra Götaland för att bekämpa kemiska olyckor. Det är övningsfälten i Hasslum och Borås som är bland de viktigaste för oss, säger Svante Karsson, insatschef vid räddningstjänsten i Göteborg.

Räddningstjänsten Östra Skaraborg, Rös, är navet för att hantera kemiska olyckor i Västra Götaland. En av sex containrar med kemiska instrument från MSB är placerade i Skövde - för att snabbt kunna rycka ut och bistå en räddningsinsats vid en större olycka i Västsverige.

Under tisdagen inleddes en utbildning för ett hundratal insatsledare från räddningstjänsterna i länet, genom teori och teoretiska övningar övas de i att ta ledningsansvar i ett antal simulerade situationer.

– Det handlar om hur vi insatsledare ska indikera kemiska ämnen, alltså hur vi ska organisera våra brandmän vid olika typer av kemiska olyckor. Hur, var och när vi ska sätta riskområden, säger Robert Zeiditz, chef för den operativa avdelningen i Rös.

Och utvecklar:

– Det bränner i skinnet när vi går för nära en brand, men kroppens sinnen kan oftast inte avgöra säkerhetsavstånden vid kemiska olyckor. Här får insatsledarna lära sig hur de ska hantera de kemiska ämnena och instrumenten som mäter dem, säger han.

Svåra situationer

Bland annat övades ledningsansvaret vid en lägenhetsbrand där en bomb misstänks ha briserat, men också hur en insats ska organiseras där 200 liter frätande svavelsyra läckt ut.

En av de medverkande är Svante Karlsson, insatschef vid räddningstjänsten i storgöteborg.

– Rös är en viktig spjutspets i Västra Götaland för att bekämpa kemiska olyckor. Det är övningsfälten i Hasslum och Borås som är bland de viktigaste för oss, säger Svante Karsson, insatschef vid räddningstjänsten i Göteborg.