07 dec 2017 21:44

07 dec 2017 21:44

"Vi behöver fler aktiva"

SKÖVDE: GSP makerspace höll öppen verkstad

Föreningen GSP makerspace på Mariesjö-området höll verkstaden öppen för allmänheten i går kväll. Här får alla vara med och skapa i olika tekniker - och gemenskapen är stark. Men fler aktiva medlemmar behövs.

– Det här var ju riktigt coolt, men den var svår att styra, utbrister Saga Eklund, 9, när hon testar ett par VR-glasögon och ett datorspel om människokroppen.

Hennes pappa Hans Eklund är en av drygt 50 medlemmar i den ideella föreningen GSP makerspace som huserar i en verkstadslokal på Kaplansgatan i Skövde.

– Den här föreningen och lokalen är en fantastisk möjlighet att skapa utifrån sina egna idéer. Jag själv är här minst någon gång i veckan och grejar, säger han.

Digitalt och slöjd

Under torsdagskvällen höll föreningen öppet hus, syftet var att demonstrera allmänheten i vad föreningen erbjuder för sina betalande medlemmar.

Och det är ett brett spektra av skapande, ett slags aktivitetshus för teknikintresserade som vill skapa utifrån sina egna idéer. Medlemmarna har fri tillgång till verkstadslokalen dygnet runt och kan skapa i flera tekniker som exempelvis i trä, där föreningen har utrustning i allt från bandsåg till pinnsvets. Det finns syatélje och en avdelning för teknik och elektronik där det går att göra projekt med 3D-skrivare, bredformat och skärplotter.

– Vi har utrustning som folk oftast inte kan ha hemma, vi har en hel del studenter från högskolan här liksom pensionärer. Det är blandade åldrar, olika tekniker och alla är välkomna, säger Tau Petersson, föreningsordförande.

Unikt i länet

Föreningen är en av få som erbjuder ett aktivitetshus i Västsverige. Verksamheten startades år 2014 på initiativ av Gothia innovation och var i början inriktad på företag. Numera är det en helt fristående ideell förening som sponsras av Gothia innovation, målgruppen är privatpersoner över 18 år.

Behöver fler aktiva

I dagsläget finns cirka 25 aktiva medlemmar men fler behövs för att utveckla konceptet.

– Vi är i ett stort behov av fler medlemmar och givetvis fler maskiner och inventarier. Vi har inte varit särskilt bra på att marknadsföra oss, men nu ska vi försöka att höja vårt medlemstal för att trygga framtiden. Det här är en tillgång som fler borde utnyttja, säger Björn Hallberg i föreningen och tillägger att de har öppet hus varje torsdagskväll.

– Det här var ju riktigt coolt, men den var svår att styra, utbrister Saga Eklund, 9, när hon testar ett par VR-glasögon och ett datorspel om människokroppen.

Hennes pappa Hans Eklund är en av drygt 50 medlemmar i den ideella föreningen GSP makerspace som huserar i en verkstadslokal på Kaplansgatan i Skövde.

– Den här föreningen och lokalen är en fantastisk möjlighet att skapa utifrån sina egna idéer. Jag själv är här minst någon gång i veckan och grejar, säger han.

Digitalt och slöjd

Under torsdagskvällen höll föreningen öppet hus, syftet var att demonstrera allmänheten i vad föreningen erbjuder för sina betalande medlemmar.

Och det är ett brett spektra av skapande, ett slags aktivitetshus för teknikintresserade som vill skapa utifrån sina egna idéer. Medlemmarna har fri tillgång till verkstadslokalen dygnet runt och kan skapa i flera tekniker som exempelvis i trä, där föreningen har utrustning i allt från bandsåg till pinnsvets. Det finns syatélje och en avdelning för teknik och elektronik där det går att göra projekt med 3D-skrivare, bredformat och skärplotter.

– Vi har utrustning som folk oftast inte kan ha hemma, vi har en hel del studenter från högskolan här liksom pensionärer. Det är blandade åldrar, olika tekniker och alla är välkomna, säger Tau Petersson, föreningsordförande.

Unikt i länet

Föreningen är en av få som erbjuder ett aktivitetshus i Västsverige. Verksamheten startades år 2014 på initiativ av Gothia innovation och var i början inriktad på företag. Numera är det en helt fristående ideell förening som sponsras av Gothia innovation, målgruppen är privatpersoner över 18 år.

Behöver fler aktiva

I dagsläget finns cirka 25 aktiva medlemmar men fler behövs för att utveckla konceptet.

– Vi är i ett stort behov av fler medlemmar och givetvis fler maskiner och inventarier. Vi har inte varit särskilt bra på att marknadsföra oss, men nu ska vi försöka att höja vårt medlemstal för att trygga framtiden. Det här är en tillgång som fler borde utnyttja, säger Björn Hallberg i föreningen och tillägger att de har öppet hus varje torsdagskväll.