11 dec 2017 16:05

12 dec 2017 10:05

U-hallen redo att fyllas med verksamhet

SKÖVDE: Assar – ny arena för innovatörer

Idén till en innovationsarena för industrin föddes när Leif Hultman ännu var platschef på Volvo. Nu, 13 år senare, är Assar redo att starta.
– En milstolpe för Skövde och Volvobolagen, säger ordföranden i Gothia Innovation AB.

Hultman, som var platschef vid nuvarande Volvo GTO i början av 2000-talet innan han lämnade företaget för Ikea-koncernen, har varit ordförande för teknikparken sedan 2004.

Vid måndagens invigning av Gothia science parks nya kontorslokaler i gamla K1-huset, berättade Leif Hultman att han och fastighetsentreprenören Arne Lorentzon diskuterade idén om en gemensam plats för teknikparken, högskolan och de båda Volvobolagen redan för 12-13 år sedan.

– I bland tar det tid innan bra idéer blir verklighet, och detta är onekligen en viktig milstolpe som kommer att få stor betydelse för tillväxten i den här regionen, betonade Leif Hultman under invigningsceremonin.

Delaktighet

Jens Holtinger, även han tidigare platschef vid Volvo GTO, beskrev GSP:s etablering och Assar som Volvobolagens stora steg mot att bli en större del av samhället.

– Tidigare har vi varit ”introverta” men detta skapar kontaktytor mellan många aktörer och verksamheter där Volvo är den gemensamma nämnaren, säger han.

Syftet med Assar är att skapa en miljö där forskare och företag kan mötas och prova sina idéer. GSP:s utvidgning i K1-huset inne på Volvoområdet, där Volvo Komponenters ledning en gång huserade, ger plats till mellan fem och tio nya företag.

– Det blir fokus på ingenjörsföretag med nära koppling till verksamheten här. De första beräknas flytta in nu redan i december, säger Patric Eriksson, vd för Gothia science park.

I mars beräknas projektet Assar vara i full gång som under de första tre åren finansieras med stöd av Västra Götalandsregionen (15 miljoner kronor), Skaraborgs kommunalförbund (7,5 miljoner), Europeiska regionala utvecklingsfonden (15 miljoner) och Skövde kommun (4,5 miljoner).

Hultman, som var platschef vid nuvarande Volvo GTO i början av 2000-talet innan han lämnade företaget för Ikea-koncernen, har varit ordförande för teknikparken sedan 2004.

Vid måndagens invigning av Gothia science parks nya kontorslokaler i gamla K1-huset, berättade Leif Hultman att han och fastighetsentreprenören Arne Lorentzon diskuterade idén om en gemensam plats för teknikparken, högskolan och de båda Volvobolagen redan för 12-13 år sedan.

– I bland tar det tid innan bra idéer blir verklighet, och detta är onekligen en viktig milstolpe som kommer att få stor betydelse för tillväxten i den här regionen, betonade Leif Hultman under invigningsceremonin.

Delaktighet

Jens Holtinger, även han tidigare platschef vid Volvo GTO, beskrev GSP:s etablering och Assar som Volvobolagens stora steg mot att bli en större del av samhället.

– Tidigare har vi varit ”introverta” men detta skapar kontaktytor mellan många aktörer och verksamheter där Volvo är den gemensamma nämnaren, säger han.

Syftet med Assar är att skapa en miljö där forskare och företag kan mötas och prova sina idéer. GSP:s utvidgning i K1-huset inne på Volvoområdet, där Volvo Komponenters ledning en gång huserade, ger plats till mellan fem och tio nya företag.

– Det blir fokus på ingenjörsföretag med nära koppling till verksamheten här. De första beräknas flytta in nu redan i december, säger Patric Eriksson, vd för Gothia science park.

I mars beräknas projektet Assar vara i full gång som under de första tre åren finansieras med stöd av Västra Götalandsregionen (15 miljoner kronor), Skaraborgs kommunalförbund (7,5 miljoner), Europeiska regionala utvecklingsfonden (15 miljoner) och Skövde kommun (4,5 miljoner).