28 dec 2017 14:12

28 dec 2017 14:12

Äldre äter tillsammans i nystartat lunchprojekt

SKÖVDE: Ska äta mat på Timmersdala skola

”Vi skola äta gemensamt” är namnet på ett nytt kommunalt projekt i Timmersdala där äldre kan samlas för att äta mat tillsammans. Lunchen ska serveras i matsalen på Timmersdala skolan.

Syftet med den kommunala satsningen är att äldre människor kan träffas för att äta tillsammans. Förutom näringsriktig och god mat är den sociala samvaron en viktig del.

Gemenskapen runt lunchbordet är också värdefull för att utveckla och behålla sina kontakter med andra. Sektorerna vård- och omsorg samt barn- och utbildning står bakom projektet.

Vi skola äta

Det något ålderdomliga språkbruk som används som temanamn för lunchprojektet ger en vink om var man ska hålla till, matsalen i Timmersdala skola.

Lunchen serveras i anslutning till att skolans elever har sin matrast, men en särskild del av matsalen kommer vikas för pensionärslunchen. Man menar att skolmiljön skapar mervärde både för de äldre och barnen.

– Vi startar med en informationsträff 10 januari där man får höra om upplägget, sedan kör vi i gång veckan efter. Vi hoppas cirka tio personer kommer då, säger Karin Lundberg enhetschef för Träffpunkten i Skövde kommun.

– Lunchträffarna kommer hållas en gång i veckan på onsdagar, och det är föranmälan som gäller. Det kommer att dukas upp trevligt och vid alla träffar kommer det finnas en måltidsvärd eller värdinna med.

Eget boende

Målgruppen för lunchen är de som är 65 år och äldre och bor i eget boende. Möjligheten för pensionärer att äta mat gemensamt har saknats i Timmersdala, något som framförts till kommunen av pensionärsorganisationen SPF. I Skövde finns sedan länge möjligheten för äldre att äta tillsammans, exempelvis på Boken och Bagaren. Priset för den kommunala lunchen är just nu 54 kronor.

– Gemenskap och god kost är viktigt för att förebygga ohälsa hos äldre, säger Karin Lundberg.

Syftet med den kommunala satsningen är att äldre människor kan träffas för att äta tillsammans. Förutom näringsriktig och god mat är den sociala samvaron en viktig del.

Gemenskapen runt lunchbordet är också värdefull för att utveckla och behålla sina kontakter med andra. Sektorerna vård- och omsorg samt barn- och utbildning står bakom projektet.

Vi skola äta

Det något ålderdomliga språkbruk som används som temanamn för lunchprojektet ger en vink om var man ska hålla till, matsalen i Timmersdala skola.

Lunchen serveras i anslutning till att skolans elever har sin matrast, men en särskild del av matsalen kommer vikas för pensionärslunchen. Man menar att skolmiljön skapar mervärde både för de äldre och barnen.

– Vi startar med en informationsträff 10 januari där man får höra om upplägget, sedan kör vi i gång veckan efter. Vi hoppas cirka tio personer kommer då, säger Karin Lundberg enhetschef för Träffpunkten i Skövde kommun.

– Lunchträffarna kommer hållas en gång i veckan på onsdagar, och det är föranmälan som gäller. Det kommer att dukas upp trevligt och vid alla träffar kommer det finnas en måltidsvärd eller värdinna med.

Eget boende

Målgruppen för lunchen är de som är 65 år och äldre och bor i eget boende. Möjligheten för pensionärer att äta mat gemensamt har saknats i Timmersdala, något som framförts till kommunen av pensionärsorganisationen SPF. I Skövde finns sedan länge möjligheten för äldre att äta tillsammans, exempelvis på Boken och Bagaren. Priset för den kommunala lunchen är just nu 54 kronor.

– Gemenskap och god kost är viktigt för att förebygga ohälsa hos äldre, säger Karin Lundberg.