11 jan 2018 11:06

11 jan 2018 11:06

Inte den bästa av Arnaldur

ROMAN SLA HAR LÄST: Lena Jonsson

Det tyska huset
Arnaldur Indridason
Norstedts

Isländske Arnaldur Indridason är en pålitlig författare – när man har en av hans kriminalromaner i sin hand kan man räkna med en bra läsupplevelse. Det gjorde jag även denna gång, men detta var inte en av hans bästa, kan ju bero på att man kan ha blivit bortskämd tidigare.

Det tyska huset handlar om en ung handelsresande som sommaren 1941 hittas mördad i en lägenhet i Reykjavik. Han har blivit skjuten i huvudet och mordet ser ut som en avrättning. Efter det brutala dådet har mördaren ritat ett tecken i blod i mannens panna. Först tror polisen att förklaringen och mördaren finns bland de amerikanska soldater som är på ön och det är också där som polisen Konrad Flovent inleder sin jakt. Men snart glider allt iväg åt helt andra håll och den ena obehagliga överraskningen efter den andra kommer fram i ljuset.

Isländske Arnaldur Indridason är en pålitlig författare – när man har en av hans kriminalromaner i sin hand kan man räkna med en bra läsupplevelse. Det gjorde jag även denna gång, men detta var inte en av hans bästa, kan ju bero på att man kan ha blivit bortskämd tidigare.

Det tyska huset handlar om en ung handelsresande som sommaren 1941 hittas mördad i en lägenhet i Reykjavik. Han har blivit skjuten i huvudet och mordet ser ut som en avrättning. Efter det brutala dådet har mördaren ritat ett tecken i blod i mannens panna. Först tror polisen att förklaringen och mördaren finns bland de amerikanska soldater som är på ön och det är också där som polisen Konrad Flovent inleder sin jakt. Men snart glider allt iväg åt helt andra håll och den ena obehagliga överraskningen efter den andra kommer fram i ljuset.