14 feb 2018 16:47

14 feb 2018 16:47

Birgitta bjöd på kafferep

SKÖVDE: Uppskattad föreläsning om kafferepets historia på träffpunkten Käpplunda gärde

Birgitta Rasmusson har skrivit flera böcker och är känd från Hela Sverige bakar. På Käpplunda gärde berättade hon om kafferepets historia och varför det kallas för kafferep.

Det var fullsatt kring borden på träffpunkten som var dukade med fina broderade dukar, kaffekoppar med blommor och ett dignande kakbord när Birgitta Rasmusson kom för att berätta om kafferepet.

Dukat traditionellt

Jag är så glad att ni har dukat precis som det ska vara på ett kafferep, sa Birgitta Rasmussen som bland annat varit med och skrivit Rutiga kokboken och Sju sorters kakor och är domare i tv-programmet Hela Sverige bakar.

Två saker avgjorde

Enligt Birgitta är våra kafferep unika i världen.

 Det finns två saker som avgjort att vi blivit ett kaffedrickande och kakätande folk. Det hör ihop med att vi började odla vete i början av 1800-talet och samtidigt började vi importera kaffe. När vi börja odla vete kunde vi baka de fina kakorna och vid den tiden fick vi även vedspisen, berättade hon vilket underlättade kakbakandet.

Det var en intressant föreläsning om etiketten vid kafferepen, hur kakrecepten hemlighölls, varför det ska vara minst sju sorters kakor och att det traditionella kafferepet nu är trendigt igen bland unga, bland mycket annat.

Varför heter det kafferep?

Kvinnor har alltid varit mycket företagsamma och aldrig suttit med händerna i kors. Bland annat hade de med sig gammalt slittyg som man rev remsor av till kuddar eller gammal slitet stickat som man repade upp och återanvände det garnet som gick att använda. Det sägs att det kommer av verbet repa och att det har en koppling till detta.

Hon har under två veckor besökt flera träffpunkter inom kommunen och föreläsningarna arrangerades i samarbete med NBV Väst.

Det var fullsatt kring borden på träffpunkten som var dukade med fina broderade dukar, kaffekoppar med blommor och ett dignande kakbord när Birgitta Rasmusson kom för att berätta om kafferepet.

Dukat traditionellt

Jag är så glad att ni har dukat precis som det ska vara på ett kafferep, sa Birgitta Rasmussen som bland annat varit med och skrivit Rutiga kokboken och Sju sorters kakor och är domare i tv-programmet Hela Sverige bakar.

Två saker avgjorde

Enligt Birgitta är våra kafferep unika i världen.

 Det finns två saker som avgjort att vi blivit ett kaffedrickande och kakätande folk. Det hör ihop med att vi började odla vete i början av 1800-talet och samtidigt började vi importera kaffe. När vi börja odla vete kunde vi baka de fina kakorna och vid den tiden fick vi även vedspisen, berättade hon vilket underlättade kakbakandet.

Det var en intressant föreläsning om etiketten vid kafferepen, hur kakrecepten hemlighölls, varför det ska vara minst sju sorters kakor och att det traditionella kafferepet nu är trendigt igen bland unga, bland mycket annat.

Varför heter det kafferep?

Kvinnor har alltid varit mycket företagsamma och aldrig suttit med händerna i kors. Bland annat hade de med sig gammalt slittyg som man rev remsor av till kuddar eller gammal slitet stickat som man repade upp och återanvände det garnet som gick att använda. Det sägs att det kommer av verbet repa och att det har en koppling till detta.

Hon har under två veckor besökt flera träffpunkter inom kommunen och föreläsningarna arrangerades i samarbete med NBV Väst.

  • Anneli Malm