Facebookinlägg om mobbning blev bok

SKÖVDE: Annica blev mobbad

Att bli mobbad sätter alltid sin spår i en människa. Nu har Skövdebon Annica Poring skrivit en bok om sina upplevelser för över tjugo år sedan. ”Kära klasskamrater” heter boken och handlar om Annicas egen högstadietid.

Det var ett svar som Annica Poring skrev på en Facebookinbjudan till en klassåterträff som blev början till boken. Hon hade ingen lust att gå på någon träff med sina forna klasskamrater och skrev bland annat att hon hellre skänkte pengarna till antimobbningsorganisationen Friends än att satsa dem på en resa till träffen i Stockholm.

Spreds på nätet

Svaret delades på Friends hemsida och därifrån spreds det på nätet och delades vidare. Annica Poring blev uppmärksammad och intervjuad i olika medier. Efter det utvecklades tankarna på en bok.

Tänkt skriva en bok

– Jag har alltid tänkt skriva en bok om den här tiden. Det känns viktigt att visa vilka effekter mobbning kan ge. Det finns inte så många böcker där någon som blivit utsatt skrivit om sina upplevelser, i vuxen ålder.

Mycket minnen

– Jag har också mycket minnen och dagboksanteckningar från min högstadietid.

Kapitlen i boken påminner om blogginlägg och beskriver bland annat en tid av utfrysning och elaka kommentarer.

En killgrupp

– Det började med att en grupp killar betedde sig illa och sedan anslöt sig andra till den gruppen och till slut var jag ensam. Även mina gamla kompisar tog parti för dem.

– Sedan fanns det också en grupp som inte gjorde någonting.

En inre röst

– Det värsta är att man får en känsla av att det är något fel med en. Man börjar liksom slå på sig själv. Det finns en röst inne i huvudet som säger att allt man gör är fel och till slut vågar man inte säga någonting.

Vad hände när klasskamraterna såg brevet?

– De allra flesta hörde faktisk av sig och bad om ursäkt. En del erkände att de betett sig illa, andra sa att de inte riktigt förstått att det var så allvarligt det de gjorde. Den enda som inte hörde av sig är personen som betedde sig värst.

Har du förlåtit dem?

– Det har jag. Det svåraste är nog att förlåta mig själv för att jag anklagade mig själv. Men nu är jag mer medveten om det.

Vad ska du göra nu när boken är skriven?

– Jag skulle vilja nå ut med boken till olika skolor och berätta om boken. I dag pratar man mer om mobbning i skolorna och det är viktigt.

  • Viktoria Pappila

20 feb 2018 06:00

04 mar 2018 16:53