16 apr 2018 14:14

16 apr 2018 14:14

En mugg med vatten kan ge barn en ny nyans

ALF EHN

Jag gillar traditioner och anser att man bör slå vakt om dem, men samtidigt är jag inte emot förändringar.

I söndags var jag på barndop. En liten krabat som nyligen kommit till världen blev via dopet medlem i Svenska kyrkan. Genom att bli döpt får medlemmen rätt att ta emot nattvarden, men det är ju en senare historia.

Under dopet öser prästen, eller den som håller i dopet, vatten över barnets huvud. Vattnet är en viktig symbol för livet. Symboliken är talande och glasklar.

Kyrkan kämpar med att hitta nya vägar och i söndags upplevde jag, för mig i alla fall, ett nytt grepp. Innan själva ösningen bad prästen barnen i kyrkan om hjälp. De som ville kunde hämta färgglada muggar med vatten och hälla innehållet i dopfunten. När prästen hade bett om hjälp började det mumlas i bänkarna. Inga barn rusade fram, men flera föräldrar började viska till sina barn och frågade om de inte ville hjälpa prästen.

Några av barnen skakade bestämt på huvudet, men till slut klev en handfull modiga, varav de flesta fick stöd av pappa eller mamma, fram och hämtade var sin mugg. Innehållet hälldes i dopfunten. Barnen som hjälpt till såg stolta ut när de gick tillbaka till sina platser.

Kanske gjorde förtroendet barnen fick att deras syn på kyrkan blir annorlunda i framtiden? Kanske kommer de ihåg när de fick hjälpa till under dopet?

Oavsett så ger det dem en nyans till när de börjar fundera över sin relation till den svenska kyrkan.

Dopet är diskuterat. Många vill inte att barnen ska tvingas in i någonting utan att de själva, av förklarliga skäl, kan ta beslut.

Självklart är det upp till föräldrarna om deras barn ska döpas, ingen blir tvingad. Men är det inte bättre att döpas som litet barn, för att sedan ta beslut om konfirmation och eventuellt utträde från kyrkan när de blir äldre?

Under 2016 döptes 51 771 i landet via Svenska kyrkan. Samma år konfirmerades 28 070 ungdomar.

Jag är inte speciellt religiös, är medlem i Svenska kyrkan och både döpt samt konfirmerad. Vi som växte upp på landsbygden hade inga större val när det gällde konfirmationen, men de som kan välja ska väl få göra det?

Hiss:

0-2 blev 3-2 efter mål under slutskedet i lördags. Chelseas vändning mot Southampton var välbehövlig.

Diss:

Svenska akademien har gett sig självt rött kort. Gör om, gör rätt!

I söndags var jag på barndop. En liten krabat som nyligen kommit till världen blev via dopet medlem i Svenska kyrkan. Genom att bli döpt får medlemmen rätt att ta emot nattvarden, men det är ju en senare historia.

Under dopet öser prästen, eller den som håller i dopet, vatten över barnets huvud. Vattnet är en viktig symbol för livet. Symboliken är talande och glasklar.

Kyrkan kämpar med att hitta nya vägar och i söndags upplevde jag, för mig i alla fall, ett nytt grepp. Innan själva ösningen bad prästen barnen i kyrkan om hjälp. De som ville kunde hämta färgglada muggar med vatten och hälla innehållet i dopfunten. När prästen hade bett om hjälp började det mumlas i bänkarna. Inga barn rusade fram, men flera föräldrar började viska till sina barn och frågade om de inte ville hjälpa prästen.

Några av barnen skakade bestämt på huvudet, men till slut klev en handfull modiga, varav de flesta fick stöd av pappa eller mamma, fram och hämtade var sin mugg. Innehållet hälldes i dopfunten. Barnen som hjälpt till såg stolta ut när de gick tillbaka till sina platser.

Kanske gjorde förtroendet barnen fick att deras syn på kyrkan blir annorlunda i framtiden? Kanske kommer de ihåg när de fick hjälpa till under dopet?

Oavsett så ger det dem en nyans till när de börjar fundera över sin relation till den svenska kyrkan.

Dopet är diskuterat. Många vill inte att barnen ska tvingas in i någonting utan att de själva, av förklarliga skäl, kan ta beslut.

Självklart är det upp till föräldrarna om deras barn ska döpas, ingen blir tvingad. Men är det inte bättre att döpas som litet barn, för att sedan ta beslut om konfirmation och eventuellt utträde från kyrkan när de blir äldre?

Under 2016 döptes 51 771 i landet via Svenska kyrkan. Samma år konfirmerades 28 070 ungdomar.

Jag är inte speciellt religiös, är medlem i Svenska kyrkan och både döpt samt konfirmerad. Vi som växte upp på landsbygden hade inga större val när det gällde konfirmationen, men de som kan välja ska väl få göra det?

Hiss:

0-2 blev 3-2 efter mål under slutskedet i lördags. Chelseas vändning mot Southampton var välbehövlig.

Diss:

Svenska akademien har gett sig självt rött kort. Gör om, gör rätt!