16 apr 2018 06:00

16 apr 2018 12:12

Kampanj ska upplysa om miljörätt biltvätt

SKÖVDE: Stora biltvättarhelgen

Till helgen drar Svenskt vatten i gång sin kampanj Stora biltvättarhelgen. Syftet är att fler bilägare ska tvätta sin bil på en godkänd tvättanläggning. Miljösamverkan östra Skaraborg publicerar också en karta över de miljögodkända biltvättarna.

Många bilägare passar nu på att fräscha upp bilen efter vinterns vägsalt och smuts. Till helgen kommer branschorganisationen Svenskt vatten att propagera för att man ska tvätta bilen på godkända anläggningar. Kampanjen lanserades sedan ett par år tillbaka, men har kanske undgått de flesta.

Miljöpåverkan

Nu drar Miljösamverkan östra Skaraborg, Mös sitt strå till stacken och slår ett slag för helgens event. Syftet är att informera bilägare om den påverkan som ”fultvätt”, som Mös kallar hemmatvättandet för, har på miljön.

– Förut kanske det inte var så uppmärksammat men nu blir det en mer omfattande kampanj som går ett steg längre, säger Elin Fredriksson, kommunikatör vid Mös. Vi har kontaktat flera biltvättanläggningar för att stämma av vad de tänker göra under den här helgen.

Nu karttjänst

Mös kommer även att lansera en karttjänst i veckan där samtliga miljögodkända tvättanläggningar kommer prickas in. Flera fordonstvättar kommer också att uppmärksamma Stora tvättarhelgen med olika jippon, specialpriser och extra öppettider. I Skövde kommun finns det tio anläggningar som är godkända och som riktar sig till privatpersoner.

Tvätta hemma

Vill man ändå tvätta hemma är rekommendationen att hålla sig på gräsmattan. Förorenat tvättvatten innehåller bland annat tjära och tungmetaller och de fastnar i det översta jordlagret, vattnet filtreras också innan det når grundvattnet.

Många bilägare passar nu på att fräscha upp bilen efter vinterns vägsalt och smuts. Till helgen kommer branschorganisationen Svenskt vatten att propagera för att man ska tvätta bilen på godkända anläggningar. Kampanjen lanserades sedan ett par år tillbaka, men har kanske undgått de flesta.

Miljöpåverkan

Nu drar Miljösamverkan östra Skaraborg, Mös sitt strå till stacken och slår ett slag för helgens event. Syftet är att informera bilägare om den påverkan som ”fultvätt”, som Mös kallar hemmatvättandet för, har på miljön.

– Förut kanske det inte var så uppmärksammat men nu blir det en mer omfattande kampanj som går ett steg längre, säger Elin Fredriksson, kommunikatör vid Mös. Vi har kontaktat flera biltvättanläggningar för att stämma av vad de tänker göra under den här helgen.

Nu karttjänst

Mös kommer även att lansera en karttjänst i veckan där samtliga miljögodkända tvättanläggningar kommer prickas in. Flera fordonstvättar kommer också att uppmärksamma Stora tvättarhelgen med olika jippon, specialpriser och extra öppettider. I Skövde kommun finns det tio anläggningar som är godkända och som riktar sig till privatpersoner.

Tvätta hemma

Vill man ändå tvätta hemma är rekommendationen att hålla sig på gräsmattan. Förorenat tvättvatten innehåller bland annat tjära och tungmetaller och de fastnar i det översta jordlagret, vattnet filtreras också innan det når grundvattnet.