16 maj 2018 06:00

16 maj 2018 10:23

Försiktighet gäller vid all eldning

SKÖVDE: Varmt väder ökar brandrisken i skog och mark

Det råder ingen förhöjd brandrisk i skog och mark i Skövdeområdet. Men oavsett vilket så är det försiktighet som gäller. Håller värmen i sig kan det förändras fort.

– Om det inte regnar kommer det öka rejält. Håller vädret i sig så kommer det att gå upp på stor brandrisk inom de närmaste dagarna, säger Peter Knutsson, inre befäl på Räddningstjänsten östra Skaraborg.

Normalt läge

Än råder det normalt läge i området förutom i Mariestadstrakten och kring Stora Ek där det råder stor brandrisk.

Räddningstjänsten följer prognoserna för att se hur det utvecklar sig och än har de inte haft något större tillbud då det handlar om eldning utomhus.

– Det torra gräset är borta så gräsbrandsperioden är över, nu är det mer när det blir torrt i skog och mark. Men det viktiga är att man är försiktig, att man släcker och att man vet var man kastar sin engångsgrill.

Den enskildes ansvar

De har inte utfärdat något eldningsförbud ännu.

– Vi är ganska restriktiva med att använda oss av eldningsförbud eftersom ansvaret ändå ligger hos den enskilde att bedöma om man ska elda eller inte, säger Daniele Coen, chef förebyggande avdelningen, Räddningstjänsten östra Skaraborg, och tillägger:

– Det är den som tänder som ansvarar för att man kan elda på ett säkert sätt, kan man inte det, ska man inte elda. Man ska även kolla brandriskprognosen innan man tänder eld och det är viktigt med släckutrustning.

Kolla prognosen

De rekommenderar att man kollar upp vilken brandrisklassning som råder på exakt den position som man befinner sig när man ska elda och vad som gäller utifrån det. Man ska alltid informera räddningstjänsten om man ska elda exempelvis ris och ta reda på vilka regler som gäller i respektive kommun då det kan skilja sig åt.

– Om det inte regnar kommer det öka rejält. Håller vädret i sig så kommer det att gå upp på stor brandrisk inom de närmaste dagarna, säger Peter Knutsson, inre befäl på Räddningstjänsten östra Skaraborg.

Normalt läge

Än råder det normalt läge i området förutom i Mariestadstrakten och kring Stora Ek där det råder stor brandrisk.

Räddningstjänsten följer prognoserna för att se hur det utvecklar sig och än har de inte haft något större tillbud då det handlar om eldning utomhus.

– Det torra gräset är borta så gräsbrandsperioden är över, nu är det mer när det blir torrt i skog och mark. Men det viktiga är att man är försiktig, att man släcker och att man vet var man kastar sin engångsgrill.

Den enskildes ansvar

De har inte utfärdat något eldningsförbud ännu.

– Vi är ganska restriktiva med att använda oss av eldningsförbud eftersom ansvaret ändå ligger hos den enskilde att bedöma om man ska elda eller inte, säger Daniele Coen, chef förebyggande avdelningen, Räddningstjänsten östra Skaraborg, och tillägger:

– Det är den som tänder som ansvarar för att man kan elda på ett säkert sätt, kan man inte det, ska man inte elda. Man ska även kolla brandriskprognosen innan man tänder eld och det är viktigt med släckutrustning.

Kolla prognosen

De rekommenderar att man kollar upp vilken brandrisklassning som råder på exakt den position som man befinner sig när man ska elda och vad som gäller utifrån det. Man ska alltid informera räddningstjänsten om man ska elda exempelvis ris och ta reda på vilka regler som gäller i respektive kommun då det kan skilja sig åt.

  • Anneli Malm