16 maj 2018 22:25

17 maj 2018 16:14

Varberg vann över Skövde

SKÖVDE: Final i Årets superkommun

Skövde drog det korta strået när Årets superkommun utsågs strax för klockan 22.00 på onsdagskvällen. Varberg stod som vinnare i klassen för småstads- och landsbygdskommuner där även Ystad var nominerade.

Det är fjärde året som tidningen Dagens Samhälle tagit pulsen på de svenska kommunerna och utser Årets superkommuner i landet. Varberg vann med motiveringen om jämn och hög nivå, samt bra resultat inom skola och arbetsmarknad.

Under onsdagen hölls Stora Samhällsgalan på Cirkus i Stockholm och då avslöjades vilka tre kommuner som rodde hem första priset. Kommunerna är indelade i tre tävlingsklasser efter sin storlek, i varje klass var tre finalister utvalda.

Skövde ingick i klassen för småstad och landsbygdskommuner tillsammans med Ystad och Varberg. I klasserna för storstadskommun samt städer/stadsnära vann Nacka, respektive Halmstad

Superkommunrankingen bygger på statistik och är indelad i elva kategorier. Bland annat kommunens historiska utveckling inom ekonomi, skola, vård och omsorg. Kultur och fritid samt platsens attraktivitet är några parametrar.

Framtiden inom näringsliv, demografi, arbetsmarknad, integration och utbildning vägs också in i bedömningen. De olika kategorierna ger poäng som sammanlagt ligger till grund för kommunens placering i rankinglistan.

– Kartläggningen har varit ambitiösare och mer omfattande än tidigare år. Dessutom kommer vi nylansera databastjänsten som är kopplad till superkommunerna. På sikt hoppas vi att databastjänsten, ett slags kommunbarometer, ska vara ett självklart verktyg när man vill jämföra kommuner med varandra, säger vice vd och redaktionschef Anna Sönne på Dagens Samhälles hemsida.

Det är fjärde året som tidningen Dagens Samhälle tagit pulsen på de svenska kommunerna och utser Årets superkommuner i landet. Varberg vann med motiveringen om jämn och hög nivå, samt bra resultat inom skola och arbetsmarknad.

Under onsdagen hölls Stora Samhällsgalan på Cirkus i Stockholm och då avslöjades vilka tre kommuner som rodde hem första priset. Kommunerna är indelade i tre tävlingsklasser efter sin storlek, i varje klass var tre finalister utvalda.

Skövde ingick i klassen för småstad och landsbygdskommuner tillsammans med Ystad och Varberg. I klasserna för storstadskommun samt städer/stadsnära vann Nacka, respektive Halmstad

Superkommunrankingen bygger på statistik och är indelad i elva kategorier. Bland annat kommunens historiska utveckling inom ekonomi, skola, vård och omsorg. Kultur och fritid samt platsens attraktivitet är några parametrar.

Framtiden inom näringsliv, demografi, arbetsmarknad, integration och utbildning vägs också in i bedömningen. De olika kategorierna ger poäng som sammanlagt ligger till grund för kommunens placering i rankinglistan.

– Kartläggningen har varit ambitiösare och mer omfattande än tidigare år. Dessutom kommer vi nylansera databastjänsten som är kopplad till superkommunerna. På sikt hoppas vi att databastjänsten, ett slags kommunbarometer, ska vara ett självklart verktyg när man vill jämföra kommuner med varandra, säger vice vd och redaktionschef Anna Sönne på Dagens Samhälles hemsida.