23 maj 2018 17:19

23 maj 2018 17:43

Elever kom nära naturen

SKÖVDE: Natur, kultur- och miljödagarna vid Vakällan är i gång

Det blev en annorlunda skoldag för 680 av Skövde kommuns elever under onsdagen och torsdagen. På ett lekfullt sätt fick de lära sig mer om sin omgivning, när de besökte Vakällan utanför Locketorp.

I onsdags startade de praktiska lektionerna för de anmälda grundskoleeleverna upp till årskurs sex i Skövde kommun. Under några timmar testade de allt ifrån hjärt- och lungräddning till att hoppa i hö, göra upp eld, äta kolbullar och smaka på närproducerad honung. Sjuåriga Idun Jakobsson och åttaåriga Sara Wedin från Eriksdalsskolan tyckte att det bästa var Östergårdens skinn och ull.

– Du kan göra så mycket av ull - som tomtar, får eller filtar. Det visste inte jag innan, berättar Idun.

”Ascoola djur”

Årets tema var ”Skogen förr och nu”. Fokus var därför på vad vi kan hitta i skogen, hur skogsverktyg utvecklats genom åren och hur man ska gå tillväga om någon skadat sig. Blandade elever från klasserna 4A och 4B på Lundenskolan testade att bära en docka på en bår. Adelina Mammo Shwanu tyckte att det var bra att lära sig hur hon skulle göra.

– Dessutom var det kul. Fast jag fick ont i händerna av att bära båren, berättar hon.

Filip Liljegren från Käpplundaskolans förskoleklass tyckte att kycklingarna och hönsen var roligast att se på:

– De är ascoola, mest för att de lägger ägg från rumpan.

Evenemanget anordnades av Wäring-Locketorps hembygdsförening för det 23 året i följd. Ordförande Rolf Johansson var mycket nöjd med uppslutningen:

– Det känns toppen.

I onsdags startade de praktiska lektionerna för de anmälda grundskoleeleverna upp till årskurs sex i Skövde kommun. Under några timmar testade de allt ifrån hjärt- och lungräddning till att hoppa i hö, göra upp eld, äta kolbullar och smaka på närproducerad honung. Sjuåriga Idun Jakobsson och åttaåriga Sara Wedin från Eriksdalsskolan tyckte att det bästa var Östergårdens skinn och ull.

– Du kan göra så mycket av ull - som tomtar, får eller filtar. Det visste inte jag innan, berättar Idun.

”Ascoola djur”

Årets tema var ”Skogen förr och nu”. Fokus var därför på vad vi kan hitta i skogen, hur skogsverktyg utvecklats genom åren och hur man ska gå tillväga om någon skadat sig. Blandade elever från klasserna 4A och 4B på Lundenskolan testade att bära en docka på en bår. Adelina Mammo Shwanu tyckte att det var bra att lära sig hur hon skulle göra.

– Dessutom var det kul. Fast jag fick ont i händerna av att bära båren, berättar hon.

Filip Liljegren från Käpplundaskolans förskoleklass tyckte att kycklingarna och hönsen var roligast att se på:

– De är ascoola, mest för att de lägger ägg från rumpan.

Evenemanget anordnades av Wäring-Locketorps hembygdsförening för det 23 året i följd. Ordförande Rolf Johansson var mycket nöjd med uppslutningen:

– Det känns toppen.

  • Julia Jonsson