11 jul 2018 11:23

11 jul 2018 11:23

Mördare lider inte av allvarlig psykisk störning

ÖREBRO/SKÖVDE: Tingsrätten: "Övertygande bevisning att han begått gärningen"

Den mordåtalade 19-åringen från Skövde lider inte av en allvarlig psykisk störning. Det visar den rättsmedicinska undersökningen som han har genomgått. Tingsrätten har redan konstaterat att det finns övertygande bevisning om hans skuld, att han mördat en 24-årig man på en offentlig toalett i Örebro.

Rättegången mot den 19-årige Skövdebon pågick i sex dagar i våras i Örebro tingsrätt. I slutet av maj kom beskedet att domstolen anser att det under rättegången hade lagts fram övertygande bevisning om att den åtalade har begått gärningen. En tidigare genomförd liten undersökning, en så kallad paragraf sju-undersökning, visade att det kunde misstänkas att Skövdebon vid gärningstillfället led av en allvarlig psykiska störning.

Inte allvarligt störd

De två delarna ledde sammantaget till att domstolen bedömde att 19-åringen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan rättegången avslutas och dom meddelas.

På onsdagen kom utlåtandet från Rättmedicinalverket: Mannen lider inte av en allvarlig psykisk störning, varken vid undersökningstillfället eller vid gärningen. Han kan därmed dömas till fängelse.

Under den aktuella undersökningen ska han ha redogjort för att planen var att råna och mörda personen för att inte lämna några vittnen.

Kan bli fängelse

Kammaråklagaren Karl-Erik Antonsson yrkade vid rättegångens avslutning att Skövdebon skulle dömas till 14 års fängelse för mord om domstolen ansåg honom vara tillräckligt frisk för fängelse.

Rättegången om det brutala mordet hölls bakom stängda dörrar. Det som framkommit är att åklagaren hela tiden har ansett att det handlar om ett rånmord, att Skövdebon mördade en 24-åring för att komma över droger.

Offret utsattes för en brutal knivattack i halsen och nacken. Mordfallet innehåller också andra makabra detaljer, som en text, ”Why so serious?”, skriven med offrets blod på en spegel på den offentliga toaletten på Järntorget där mordet skedde. Textraden är hämtad från psykopaten The Joker i Batmanfilmen ”The dark knight”. Offret ska dessutom ha hittats med toalettpapper över ansiktet.

19-åringen greps i sin bostad i Skövde några dagar efter gärningen. Först var en annan man misstänkt för mordet, men när en person hörde av sig med detaljerade uppgifter till polisen växlade utredningen spår och det var också 19-åringen som i april åtalades för mordet.

Rättegången mot den 19-årige Skövdebon pågick i sex dagar i våras i Örebro tingsrätt. I slutet av maj kom beskedet att domstolen anser att det under rättegången hade lagts fram övertygande bevisning om att den åtalade har begått gärningen. En tidigare genomförd liten undersökning, en så kallad paragraf sju-undersökning, visade att det kunde misstänkas att Skövdebon vid gärningstillfället led av en allvarlig psykiska störning.

Inte allvarligt störd

De två delarna ledde sammantaget till att domstolen bedömde att 19-åringen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan rättegången avslutas och dom meddelas.

På onsdagen kom utlåtandet från Rättmedicinalverket: Mannen lider inte av en allvarlig psykisk störning, varken vid undersökningstillfället eller vid gärningen. Han kan därmed dömas till fängelse.

Under den aktuella undersökningen ska han ha redogjort för att planen var att råna och mörda personen för att inte lämna några vittnen.

Kan bli fängelse

Kammaråklagaren Karl-Erik Antonsson yrkade vid rättegångens avslutning att Skövdebon skulle dömas till 14 års fängelse för mord om domstolen ansåg honom vara tillräckligt frisk för fängelse.

Rättegången om det brutala mordet hölls bakom stängda dörrar. Det som framkommit är att åklagaren hela tiden har ansett att det handlar om ett rånmord, att Skövdebon mördade en 24-åring för att komma över droger.

Offret utsattes för en brutal knivattack i halsen och nacken. Mordfallet innehåller också andra makabra detaljer, som en text, ”Why so serious?”, skriven med offrets blod på en spegel på den offentliga toaletten på Järntorget där mordet skedde. Textraden är hämtad från psykopaten The Joker i Batmanfilmen ”The dark knight”. Offret ska dessutom ha hittats med toalettpapper över ansiktet.

19-åringen greps i sin bostad i Skövde några dagar efter gärningen. Först var en annan man misstänkt för mordet, men när en person hörde av sig med detaljerade uppgifter till polisen växlade utredningen spår och det var också 19-åringen som i april åtalades för mordet.